BiH / Promocija knjige "Dugo svitanje" Halida Kadrića: To je roman o stvarnim događajima

13. 06. 2019. u 22:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u četvrtak je održana promocija knjige “Dugo svitanje” književnika prof. Halida Kadrića u povodu trećeg izdanje ovog historijskog romana, javlja Anadolu Agency (AA).

O romanu su na promociji govorili predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić, profesorica književnosti Ena Begović-Sokolija i urednik izdanja Elvir Resić.

Promotori su diskutovali o sadržaju knjige koja obuhvata ogroman broj autentičnih dokumenata koji se mogu naći i u historijskim, sociološkim, panoramskim, monografskim, ili naučnim biografskim i autobiografskim djelima.

Autor Kadrić je istakao da činjenica da je ovo treće izdanje njegove knjige govori da ovaj historijski roman i dalje privlači veliku pažnju javnosti i čitaoca.

“Knjiga se čita bez obzira što je tako obimna, čitaoci rado prate svoju prošlost i željni su saznanja o tom vremenu, to je i razlog što se knjiga stalno i često izdaje i što jednostavno nalazi put bolje i lakše nego što sam uopšte ikad i pomislio da će biti. Naravno, to mi drago tim prije što je ta knjiga puna istine. To je ustvari literarna hronika državne, nacionalne i porodične povijesti cijelog jednog stoljeća i sama ta činjenica je dovoljno privlačna čitaocima da se odazivaju i da traže knjigu i da je čitaju”, rekao je bh. književnik.

Izjavio je da je prije nego što je i počeo pisati ovu knjigu mnogo istraživao i analizirao kako bi na kraju uspio sročiti jedno sveukupno i kompletno djelo koje govori o ključnim historijskim događajima.

“Ja sam prije nego sam počeo pisati knjigu, prije deset godina, dugo vremena proveo po arhivima, institutima, bibliotekama, tražeći izvore, i poznate i nepoznate, tako da sam pokušao napraviti jedan mozaik tih značajnih događaja i da vidim koliko su ti događaji utjecali na historijske ličnosti i koliko su opet historijske ličnosti utjecale na historijske tokove”, kazao je Kadrić.

Promociji knjige su prisustvovale brojne ugledne ličnosti iz svijeta kulture, obrazovanja, politike i javnog života Bosne i Hercegovine kao i veliki broj građana.

Knjigu “Dugo svitanje” je moguće čitati kao historijski roman. Međutim, to je roman o stvarnim događajima. Na pripremi romana, koji je izašao iz štampe 2010. godine autor je radio punih 12 god-ina.

Radi se o jedinstvenom djelu od oko dvije i po hiljade stranica, u kojem nije izostavljen nijedan važniji događaj ili ličnost u 20. vijeku. Knjiga sadrži četiri toma: u prvom je obrađen austrougarski period do 1918., u drugom Kraljevina Jugoslavija, u trećem život u SFRJ a u četvrtom prijeratno i vrijeme iza posljednjeg rata u BiH.

NEMA KOMENTARA