Promocija knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu u Sarajevu
Foto: Screenshot / Promocija bh. izdanja knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, u utorak 25. juna 2019. u 19:30 sati bit će održana promocija bh. izdanja knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu uglednog britanskog historičara i vanrednog profesora na SSST Univerzitetu u Sarajevu Marka Attile Hoarea.

Piše: Faruk Vele

U Izdavačkoj kući „Vrijeme“ odlučili su da objavljivanje ove značajne knjige i na bosanskom jeziku bude povod za serijal javnih razgovora o dvostrukom bosanskom pokretu otpora – NOP-u i muslimanskom autonomaštvu – o tome kako je prvi prevladao obuhvatajući elemente drugog, kako se to odrazilo na jugoslavenski pokret otpora te kako je utjecalo na osnivanje i izgradnju nove jugoslavenske savezne države koja je izronila iz rata i revolucije.

U promociji, odnosno razgovorima na ove značajne teme u Sarajevu će učestvovati: Marko Attila Hoare, autor, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Husnija Kamberović, Milivoj Bešlin, historičar iz Novog Sada, dr. Emir Suljagić i Amilardo Gutić, novinar.

Nakon Sarajeva, već narednog dana, 26. juna 2019. godine, promocija će biti održana i u Brčkom.

„Planirali smo da ovakve razgovore/predstavljanja organiziramo i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i regionu“, kaže za Radiosarajevo.ba Muamer Spahić, prvi čovjek IK „Vrijeme“ iz Zenice.

Kaže nam da je izdavanje knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu Marka Attile Hoarea izazvalo je golem interes najšire čitalačke, ali i stručne javnosti u Bosni i Hercegovini.

„U veoma kratkom roku nakon objavljivanja knjiga je postala pravi betsteler i trenutno je najprodavanija knjiga u našim knjižarama. Haoareova knjiga govori o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta. Dekonstrukcija je to mita o cjelovitom, homogenom pokretu otpora koji su komunisti organizirali odozgo prema dolje, kroz isticanje događaja na regionalnom, lokalnom i mjesnom nivou širom Bosne i Hercegovine“, ističe Spahić.

Portal Radiosarajevo.ba je među prvima ukazao na ovu knjigu, a intervju s Hoareom smo objavili još u martu ove godine.

Inače, Hoare je prethodno objavio knjigu Genocide and Resistance in Hitler’s Bosnia, koja je bila usmjerena na iskustvo Srba.

Ova druga knjiga je usmjerena na iskustvo bosanskih muslimana (Bošnjaka).

Ona ima za cilj da objasni kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat i komunistima da preuzmu vlast u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

Hore je uvjerenja da su „bosanski muslimani dali jedan veoma važan doprinos koji prethodno nije pravilno objašnjen u starijoj historiografiji“.

Ovaj historičar tako detaljno sagledava odnose među bosanskim muslimanima koje je Drugi svjetski rat zatekao u veoma teškoj poziciji: politički obezglavljene, vojno neorganizirane, u situaciji kada je njihova država, najprije sporazumom Cvetković- Maček 1939., a kasnije okupacijom Nezavisne države Hrvatske (NDH), odnosno podjelom na italijansku i njemačku okupacionu zonu, izbrisana s karate!

Tito i KPJ su veoma brzo uvidjeli značaj bosanskih muslimana za NOP te su nastojali na svaki način da ih privuku na svoju stranu. To je, po Hoareu, bilo ključno za uspjeh Tita i partizana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije