Projekt 'Zvuk priče': Pet koncerata umjetničke muzike u Mostaru

0
Radiosarajevo.ba
Projekt 'Zvuk priče': Pet koncerata umjetničke muzike u Mostaru
Foto: Strings Attached Sinfonietta / Projekat 'Zvuk priče'

Ansambl SA Sinfonietta najavljuje niz od pet koncerata umjetničke muzike koji će se održati od 25. augusta do 20. decembra u Spomen kući Svetozara Ćorovića u Mostaru.

Koncerti se organizuju uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

Ansambl SA Sinfonietta, čija je osnivačica i umjetnička voditeljica violončelistkinja Belma Alić, djeluje od 2019. godine. Ansambl okuplja istaknute profesionalne muzičare i univerzitetske profesore iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, čiji je zajednički cilj promoviranje umjetničke muzike kroz prezentaciju djela domaćih i internacionalnih kompozitora.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Odabrani program, namijenjen mostarskoj publici, obuhvata opus djela kompozitora različitih epoha i podneblja. U repertoaru se prepliću kompozicije koje su već stekle prepoznatljivost, uz one koje su rijetko izvođene i manje poznate.

Projektu "Zvuk priče" jedinstvenim pristupom muzikologinja Maja Baralić-Materna pruža novu dimenziju. Njen autentičan način prezentiranja kompozitora i njihovih djela upotpunjuje ovaj projekt dubljim slojevima razumijevanja i slušalačke interpretacije. Intenzivan i interaktivan pristup komunikaciji sa slušaocima obogaćuje njihovo razumijevanje repertoara i tehnike izvođenja djela. Sinergija između muzikologa, ansambla i publike rezultira dubokim i sveobuhvatnim doživljajem muzike te jača vezu između izvođača i slušatelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije