Projekcijom filma "Saraj'vo" u Ljubljani počinje festival balKam!

Radiosarajevo.ba
Projekcijom filma "Saraj'vo" u Ljubljani počinje festival balKam!
Facebook / U Ljubljani počinje prvi balKam, festival asocijacija snimatelja s teritorija bivše Jugoslavije

Projekcijom dokumentarnog filma Saraj'vo, koji je režirao Mustafa Mustafić, večeras u Ljubljani počinje prvi balKam, festival asocijacija snimatelja s teritorija bivše Jugoslavije.

Festival se održava od 2. do 5. novembra 2018. godine, a okuplja asocijacije snimatelja iz BiH (ASBIH), Hrvatske (HFS), Makedonije (MSC), Slovenije (ZFS) i Srbije (SAS), uz podršku IMAGO – svjetske federacije snimatelja.

Na festivalu će biti prikazani dugometražni, kratki i dokumentarni filmovi nominirani od strane asocijacije snimatelja iz svake zemlje, a koji su prema ocjeni svojih članova pokazale izvrsnost u sferi filmske fotografije u posljednje dvije godine. Festival balKam prilika je za okupljanje snimatelja i autora iz regije, razmjena iskustava i razgovore o uslovima rada, profesionalnim izazovima i postignućima.

Pored ostalih, na Festivalu će biti prikazani bosanskohercegovački filmovi Meso, banjalučkog redatelja Saše Hajdukovića i direktora fotografije Dragana Radetića i Saše Petkovića, te Dah kratki film u režiji Ermina Brave i direktora fotografije Eldara Emrića.

Dokumentarni film Saraj'vo, čijim prikazivanjem večeras počinje balKam, zapravo je autorov omaž gradu i svjedočanstvo o fragmentu vremena, ali i lična, intimna slika jednog Sarajlije. Film su, u kontinuitetu od pet godina, snimali Mustafa Mustafić, Almir Đikoli i Faris Dobrača.

Mustafić, koji od 1965. godine radi kao profesionalni filmski snimatelj, na festivalu u Ljubljani promovisat će i knjigu „Miris filmske trake“, u kojem piše o svom životu i svojoj profesiji.

Sve filmove iz regije, koji će se prikazati na prvom „balKam“ festivalu u Ljubljani, publika će tokom naredne godine moći pogledati u Beogradu, Sarajevu, Skopju i Zagrebu. U budućnosti, projekat „balKam“ ima namjeru uključiti asocijacije snimatelja iz Crne Gore, Kosova, Grčke, Bugarske i Rumunije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije