Proglašeni pobjednici Bh. Film festivala u New Yorku

0
Radiosarajevo.ba
Proglašeni pobjednici Bh. Film festivala u New Yorku
Foto: BHFF 2022 / Proglaženi pobjednici Bh. Film festivala u New Yorku

Bosansko-hercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku objavio je pobjednike nagrade Zlatna Jabuka ovogodišnjeg osamnaestog festivala.

Osvajači nagrada žirija za Zlatnu Jabuku su odabrani od strane uglednih članova: autorice i profesorice Tanye Domi, televizijskog i radio reportera Damira Šehanovića, kao i poljske režiserke Kamile Kuci. Festival je takođe dodijelio Nagradu publike, kao i prvu festivalsku Nagradu za poseban doprinos bosansko-hercegovačkoj kinematografiji, koja je uručena Jasmili Žbanić.

Dobitnici nagrada žirija BHFF 2022 Zlatna jabuka su:

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Komentar žirija: Filmu Koncentriši se, baba dodijelili smo glavnu nagradu zbog inteligentnog načina na koji koristi univerzalnu priču o postepeno eskalirajućem konfliktu u jednoj porodici kao metaforu nadolazećeg rata u Sarajevu.

Jedan od dobitnika nagrade Zlatna jabuka - undefined

Foto: BHFF 2022: Jedan od dobitnika nagrade Zlatna jabuka

Efektan scenarij Pjera Žalice, koji kombinira komediju i tragediju, predstavlja plodno tlo za odlične glumačke izvedbe koje gledaoce drže na rubu stolice do samog kraja. Kroz tonalitet koji nije osuđujući, film pokazuje da nije potrebno puno da se potisnuti sukobi i dugo odgađani razgovori brzo pretvore u težak konflikt internacionalnih razmjera.

Komentar žirija: Ovaj dramatični film na autentičan način prikazuje istinitu ratnu priču novinarke Aide Čerkez, koja na zadatku da intervjuiše Ismeta, osobu koja je preživjela Prvi i Drugi svjetski rat, postaje ubijeđena da ostane u Sarajevu i nastavi izvještavati o ratu u Bosni.

Jedan od dobitnika nagrade - undefined

Foto: BHFF 2022: Jedan od dobitnika nagrade

Dinamična kinematografija koja prikazuje Sarajevo pod opsadom, kao i dirljive scene u kojima Čerkez šalje malog sina i majku u Njemačku, daju protagonistkinji šansu da izvještava o ratu na dnevnoj bazi za Associated Press. Kao fascinantan putopis kroz rat, ovaj film otkriva motivacije protagonistkinje Čerkez u vremenu kada je njen grad suočen sa prijetnjom uništenja.

Komentar žirija: Nagradu smo dodijelili filmu Sava zato što je, kroz antropomorfni glas Mire Furlan, rijeku učinio svojom protagonistkinjom. Rijeka Sava je stavljena u poziciju svjedoka prošlih i budućih vremena, dok u isto vrijeme ne ignorira ni sadašnjost.

Dok plovi preko granica Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije, Sava nam daje uvid u raznovrsne glasove koji predstavljaju duhove prošlosti, želju za ekonomskim prosperitetom, potrebu za međusobnom tolerancijom, i u isto vrijeme ne zazire od drugih problema koji su i dalje sveprisutni od raspada Jugoslavije.

Zrinka Cvitešić - undefined

Foto: BHFF 2022: Zrinka Cvitešić

Komentar žirija: Karizmatična izvedba Zrinke Cvitešić, koja glumi Aidu Čerkez, ubjedljivo je utjelovila izraze i pokrete ove predane novinarke. Čerkez, koja je ostala u Sarajevu tokom opsade i svakodnevno se borila za istinu, je inspiracija za ovaj intenzivan film.

Još jedan od dobitnika nagrade - undefined

foto: bhff: Još jedan od dobitnika nagrade

Komentar žirija: Zaglavljeni u besmislenosti rata i odvojeni od ostatka svijeta, ljudi nalaze načine da se nose sa ludilom tokom rata u Bosni uz pomoć radio amatera. Pomaganje drugima je fokus ovog moćnog filma koji prikazuje očajnička ali i opasna nastojanja da se zna je li sve u redu, ili nije. Ovaj dirljivi film je omaž radio amaterima koji su svojim sugrađanjima olakšavali tegobe, bar kratkotrajno, pomažući im da kroz kratke razgovore preko radija saznaju da su njihove voljene osobe sigurne za vrijeme brutalnog rata.

Glavna nagrada, BHFF Zlatna jabuka publike za najbolji film festivala, pripala je Igoru Drljaci za film "Tabija", dirljiv portret nedostizne prve ljubavi u društveno neravnopravnom Sarajevu (Variety).

Drljača je u svom govoru zahvalio publici i festivalu što su prepoznali njegovu jedinstvenu kinematografsku viziju.

Festival je takođe dodijelio svoju prvu Nagradu za poseban doprinos bosansko-hercegovačkoj kinematografiji, čija je dobitnica Jasmila Žbanić.

U ime festivala, direktor Damir Pozderac i selektori Dijana Jelača i Amir Husak kažu: Bez sumnje, Jasmila Žbanić je jedan od najuzbudljivijih glasova svjetskog filma današnjice, nevjerovatna ambasadorica Bosne i bosanskog filma, kao i izuzetna predstavnica žena filmskih režiserki.

"Ogromna nam je čast dodijeliti Jasmili BHFF-ovu prvu ikad Nagradu za poseban doprinos bosansko-hercegovačkom filmu. Ne možemo zamisliti osobu više zaslužnu za ovakvo priznanje našeg festivala", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije