Primit će nagradu 'Počasno srce Sarajeva': Slavni Tim Roth dolazi u glavni grad BiH!

Radiosarajevo.ba
Primit će nagradu 'Počasno srce Sarajeva': Slavni Tim Roth dolazi u glavni grad BiH!

Britanski glumac Tim Roth primit će nagradu Počasno srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati 20. augusta u 20.30 u Ljetnom kinu Raiffeisen. 

Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije istog dana, u 18:00, održati će Masterclass u kinu Meeting Point, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala (SFF).

Timothy Simon Roth rođen je 14. maja 1961. godine u Londonu, u braku učiteljice i pejzažne slikarke Ann i oca Ernieja, novinara.

Odrastao je Dulwichu, okrugu srednje klase u južnom dijelu Londona. U ranim godinama pokazivao je talenat u imitiranju raznih akcenata. Pohađao je Camberwell Art Collegey na odsjeku skulpture, ali je kasnije napustio studije i počeo da se bavi glumom.

U godinama koje su uslijedile dobijao je manje, nezapažene uloge uglavnom u televizijskim filmovima. Nakon preseljenja u Los Angeles, zapaža ga mladi reditelj Quentin Tarantino. Odmah dobija ulogu u filmu "Ulični psi", što je napravilo prekretnicu u njegovoj karijeri.

Od tada postaje jedan od omiljenih glumaca Quentina Tarantina, a glumio je i u njegovom najpoznatijem filmu "Pakleni šund". Godine 1995. nominovan je za Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Rob Roy"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije