SFF / Primit će nagradu 'Počasno srce Sarajeva': Slavni Tim Roth dolazi u glavni grad BiH!

19. 08. 2019. u 22:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Britanski glumac Tim Roth primit će nagradu Počasno srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati 20. augusta u 20.30 u Ljetnom kinu Raiffeisen. 

Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije istog dana, u 18:00, održati će Masterclass u kinu Meeting Point, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala (SFF).

Timothy Simon Roth rođen je 14. maja 1961. godine u Londonu, u braku učiteljice i pejzažne slikarke Ann i oca Ernieja, novinara.

Odrastao je Dulwichu, okrugu srednje klase u južnom dijelu Londona. U ranim godinama pokazivao je talenat u imitiranju raznih akcenata. Pohađao je Camberwell Art Collegey na odsjeku skulpture, ali je kasnije napustio studije i počeo da se bavi glumom.

U godinama koje su uslijedile dobijao je manje, nezapažene uloge uglavnom u televizijskim filmovima. Nakon preseljenja u Los Angeles, zapaža ga mladi reditelj Quentin Tarantino. Odmah dobija ulogu u filmu "Ulični psi", što je napravilo prekretnicu u njegovoj karijeri.

Od tada postaje jedan od omiljenih glumaca Quentina Tarantina, a glumio je i u njegovom najpoznatijem filmu "Pakleni šund". Godine 1995. nominovan je za Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Rob Roy"

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA