! / 25. SFF: Dodijeljene nagrade Počasno Srce Sarajeva

16. 08. 2019. u 21:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Meksički reditelj, producent i scenarista Alejandro G. Iñárritu jedan je od najuspješnijih i najcjenjenijih filmskih stvaralaca današnjice, poznat po pronicljivim, univerzalnim pričama o ljudskom stanju.

Ovom dobitniku dva uzastopna Oscara za najboljeg reditelja - za filmove Povratnik i Birdman ili Neočekivana vrlina neznanja - večeras je uručeno Počasno Srce Sarajeva. Nagrada mu je dodijeljena za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

‘’Izuzetno je zadovoljstvo odati priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomjera granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom svijeta. Radujemo se što ćemo imati priliku da ga ugostimo na 25. Sarajevo Film Festivalu i uručimo mu nagradu Počasno Srce Sarajeva za njegov neizmjerni doprinos istoriji filmske umjetnosti sa bezvremenim, nagrađivanim klasicima koje pravi od početka svoje karijere’’, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Rediteljski prvijenac Alejandra G. Iñárritua, Pasja ljubav, premijerno je prikazan u programu Semaine de la Critique filmskog festivala u Cannesu 2000. godine i nominovan je za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti za najbolji film na stranom jeziku.

Nakon toga snima film 21 gram, te film Babel koji je nominovan za nagradu Oscar u čak sedam kategorija i osvojio je nagradu za najbolju režiju u Cannesu 2006. godine. Slijedi film BIUTIFUL koji je prikazan u takmičarskoj konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu 2010.

Iñárritu je prvi latinoamerički filmski stvaralac u historiji nominovan za nagradu Oscar u kategorijama najbolji reditelj i najbolji producent i prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Cannesu.

Sa filmom Birdman ili Neočekivana vrlina neznanja godine osvojio je čak tri Oscara - za najboljeg reditelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij - na 87. dodjeli ove prestižne godišnje nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Nagradu Počasno srce Sarajeva dobio je i poljski redatelj Paweł Pawlikowski za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. Velikom filmskom autoru uručeno je Počasno Srce Sarajeva, a program Posvećeno će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova.

Biti će prikazani dokumentarci koje je Pawlikowski radio za BBC, a i najnovije uspješnica Ida i Hladni rat. Pawlikowski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film Ida, te prošle godine, kada je Hladni rat otvorio festival.

Hvaljen od kritike i omiljen kod publike, Pawlikowski je autor čiji rad odražava njegovo životno iskustvo, te etički i umjetnički stav. Kroz njegove filmove progovaraju snažan talent, svijest o historijskim promjenama, i osjećaj za odnos između intimnog i društvenog. Prema vlastitim riječima, u filmskom stvaranju ga vodi potreba da pronađe nova značenja u već poznatom i viđenom: “Za mene, to je bit filma: fotografiranje stvarnosti i istovremeno prevazilaženje onog očitog. Ne prepustiti se realnosti onako kako se očekuje već upravo suprotno: ići protiv struje, otkrivajući nepoznato u svakodnevnom”

NEMA KOMENTARA