Prijatelji i poštovaoci večeras su se u Sarajevu sjetili Daria Džamonje

0
Radiosarajevo.ba
Prijatelji i poštovaoci večeras su se u Sarajevu sjetili Daria Džamonje
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U znak sjećanja na poznatog književnika i prijatelja Daria Džamonju, Udruženje građana "Šetalište" i prijatelji pokojnog sarajevskog književnika organizirali su večeras u sarajevskoj kafani "Šetalište" "Veče Darija Džamonje".

O Dariju Džamonji prisutnima je govorio književnik Marko Vešović, a dijelove iz njegovih knjiga čitali su glumci Nermin Tulić i Mirza Tanović.

Godinama već prijatelji i poštovaoci Darija Džamonje okupljaju se 1. oktobra kako bi odali počast ponajprije prijatelju, književniku koji je "ispisivao Sarajevo", a na taj datum postavljena je i bista Darija Džamonje u kafani "Šetalište" gdje je često boravio i družio se sa prijateljima.

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Dario Džamonja rođen je u Sarajevu 1955. godine gdje je i preminuo 2001. Bosanskohercegovački je novinar i pisac kratke priče. Bio je kolumnist u magazinima "Slobodna Bosna", "Večernje novine", "Naši dani", "Oslobođenje", "Valter", "Walter ekspres"… Dobitnik je nagrade "Veselin Masleša" za najbolju knjigu proze za 1985. godinu.

Za života Džamonja nije objavio puno knjiga, ali je riječ o pričama koje su i danas rado čitane.

Objavio je naslove "Priče iz moje ulice", "Zdravstvena knjižica", "Drugo izdanje", "Veselin Masleša", "Priručnik, Oni dani", "Prljavi veš", "Pisma iz ludnice".

Posthumno su mu, između ostalih, objavljeni izbori "Ptica na žici", Buybook, Sarajevo,  "Priče - Dario Džamonja", Slobodna Bosna te "Ako ti jave da sam pao" Buybook, Sarajevo.

Sarajevo je ostalo bez svog ličnog Pisca

Dario Džamonja bio je novinar i vrhunski pisac kratke priče, kolumnista, urednik… Rođen je 18. januara 1955. godine u Sarajevu, a umro je u 46. godini, 15. oktobra 2001, u rodnom gradu. Pričalo se tada da je Sarajevo ostalo bez svog ličnog Pisca. Kažu i da je po nacionalnosti bio Džamonja, a po zanimanju Genije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije