Tako je pisao Dario Džamonja: Dragi moj Đole, mani se ćorava posla!

2
Radiosarajevo.ba
Tako je pisao Dario Džamonja: Dragi moj Đole, mani se ćorava posla!
FOTO: Arhiv / Džamonja i Balašević

Infobiro je podsjetio na kolumnu Darija Džamonje objavljenu u Večernjim novinama 13.08.1987. Kolumnu pod naslovom Ćorava posla, objavljenu u rubrici Intimna prepiska, prenosimo u nastavku:

Dragi moj Đole!

Ne znam da li me se sjećaš. Upoznali smo se davno, prilikom održavanja "Lica sa naslovne strane". Za učesnike je u bifeu stare zgrade "Oslobođenja" bio priređen, k'o biva. "cockatail party" (sad se jadni Lutvo, bifedžija, okreće u grobu). Sreo sam te pred ulazom i iz ruke ti uzeo gitaru i tako se, sa ostalim članovima tvoje grupe "Rani mraz", provukao pored portira.

Ti si tada imao samo "Razdeljak", ali sam ja intuitivno naslutio tvoj budući uspjeh. Izgleda da si i ti vjerovao u moj talenat, pa si, kad nam je već servirana "kafa sikteruša", a ja te molio da mi daš intervju, rekao: "Zajebi intervju! Ima li ovde još šta da se sukne?" Ja sam tada upotrijebio svoj nadaleko poznati šarm i konobarica Mina nas je pripazila s još jednom litricom "vlahova". Pričali smo tada o tvojim i mojim budućim planovima.

Ti si tačno šta hoćeš i to si postigao. Mislim, čak i u većoj mjeri nego što si očekivao. I ja sam nešto postigao, ali to nije ono što sam očekivao... Ali, to je već jedna druga priča. Htio sam ti reći samo ovo: mani se ćorava posla! Nemoj da se ljutiš, čitao sam, baš u ovim novinama, da se povlačiš sa estrade, da ti se od nje muti u glavi, da želiš da se posvetiš novinarstvu, pisanju knjiga!?

Ti pojma nemaš kako bi ti se tek onda smutilo u glavi. U ovom poslu je oduvijek vladalo ono pravilo "da lud zbunjenog". Osim toga, u ovoj zemlji niko ne radi svoj posao: fudbaleri snimaju ploče, doktori drže kafane, pjevači švercuju devizama, ekonomisti se bave politikom, a političari ekonomijom, filozofi gaje duhan, a oni koji bi trebalo da ga gaje hrle da završe filozofiju...

Nemoj i ti, brate Đole, da se priključuješ tom "pokretu". Hvataj se svoje gitare, hiljade su još neispjevanih pjesama. Jer ako se ti prihvatiš pisaće mašine, a ja gitare — to će tek biti rasulo! Puno te pozdravlja tvoj drug Daco!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije