Premijerom filma "Poljubite budućnost" večeras počinje 29. Sarajevo Film Festival

0
Radisarajevo.ba
Premijerom filma "Poljubite budućnost" večeras počinje 29. Sarajevo Film Festival
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Dekoracije na sarajevskim ulicama uoči SFF

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, sve je spremno za spektakl godine, a riječ je naravno o 29. Sarajevo Film Festivalu koji će se održati od 11. do 18. augusta.

29. Sarajevo Film Festival, danas, 11. augusta otvara film Poljubite budućnost (KISS THE FUTURE) u režiji Nenada Čičina-Šaina.

Film će biti prikazan u sklopu programa Open Air.

Sve je izgledniji ovaj scenarij o budućnosti Luke Modrića

Sve je izgledniji ovaj scenarij o budućnosti Luke Modrića

Producenti filma Poljubite budućnost su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production. Izvršni producenti filma su Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter. Film je finansirao FIFTH SEASON i savjetovao filmski tim.

Također, od 11. do 18. augusta, u datumima održavanja 29. Sarajevo Film Festivala, u filmskim projekcijama na otvorenom imat će priliku uživati i publika u Mostaru u Tuzli.

Sve je spremno za spektakl: Postavlja se crveni tepih ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu

Sve je spremno za spektakl: Postavlja se crveni tepih ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu

Projekcije u Mostaru se održavaju četvrtu godinu zaredom, a od ove godine po prvi put i u Tuzli, zahvaljujući partnerstvu s kompanijom Bingo Group.

Kao što je ranije kazao direktor Sarajevo Film Festivala, Jovan Marjanović, ove godine nas očekuje devet uružbanih festivalskih dana, s posebnim osvrtom na film koji otvara obogodišnji Festival. 

"Moram se zahvaliti na podršci koju Vlada Kantona Sarajevo pruža Festivalu, podrška je sistemska i strateška, međutim kada ona rezultira nečim kao što je film koji ove godine otvara Festival, a to je Poljubite budućnost, to zaista pokazuje kako stvari u sinergiji mogu dobro da funkcionišu, posebna je čast da Festival otvara film u takvoj produkciji, na takvu temu", rekao je Marjanović.

Jovan Marjanović
Foto: AA: Jovan Marjanović

Film Poljubite budućnost će biti prikazan u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Ovaj dokumentarni film je imao specijalnu gala premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023. i Tribeca film festivala u New Yorku, kao CPHDOX - festivala dokumentranog filma u Copenhagenu", poručio je Marjanović. 

U programu Open Air naći će se filmovi: Adaptacija, Spikea Jonzea, Asteroid City Wesa Andersona, Bosanski lonac Pave Marinkovića, Hotel Pula Andreja Korovljeva, Kajmak Milche Manchevskog, Klub Zero Jessice Hausner, Kraljevstvo životinja Thomasa Cailleya, Opalo lišće Akija Kaurismäkija, Prošli životi Celine Song, Samo kad se smijem Vanje Juranić, Sirin Senada Šahmanovića, Smrt djevojčice sa žigicama Gorana Kulenovića, Umri prije smrti Ahmeda Imamovića i Zaista, nikad nisi bio ovdje Lynne Ramsay".

Dekoracije na sarajevskim ulicama uoči SFF
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Dekoracije na sarajevskim ulicama uoči SFF

Više detalja o filmu Poljubite budućnost možete pročitati OVDJE.

Ovo je najljepši period u godini za Sarajevo, a vjerujemo da Sarajlije sa uzbuđenjem čekaju festivalske čari.

Grad je preplavljen turistima, a prema procjenama organizatora, ovogodišnji SFF će okupiti oko 30.000 posjetilaca. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, kao i prethodnih godina, u saradnji s organizatorima i drugim nadležnim institucijama poduzima neophodne mjere u cilju sigurnog održavanja svih festivalskih aktivnosti na 20 lokacija, za koje će biti angažovan dovoljan broj policajaca", kazala je ranije za portal Radiosarajevo.ba Mersiha Novalić, portparolka MUP-a KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije