Dokumentarni film “Bato” reditelja Mirze Pašića premijerno na SFF-u

1
Radiosarajevo.ba
Dokumentarni film “Bato” reditelja Mirze Pašića premijerno na SFF-u
FOTO: Arhiv / Bato Čengić

Dokumentarni film “Bato” reditelja Mirze Pašića će imati premijeru na 27. Sarajevo Film Festivalu. Projekcija filma će biti u subotu 14. augusta u 12 sati u kinu Cineplexx.

Dokumentarac “Bato“ je biografska priča o jednom od najbolji BH reditelja Bati Čengiću i njegovom značajnom filmskom opusu.

Film prati njegov profesionalni život od dokumentarnih početaka do igranih filmova koji su prikazivani i koji su osvajali nagrade po festivalima širom svijeta.

U dokumentarcu se govori i o okolnostima u kojima se živjelo i radilo u ex Jugoslaviji 50-tih godina, cenzuri i zabranjivanju filmova koji su kritikovali sistem, predratnom vremenu devedesetih, o vremenu opsade Sarajeva i snimanju u to vrijeme, o životu i nalaženju sredstava za film poslije rata 2000-tih...

U filmu o Bati Čengiću i njegovim filmovima govore: Ademir Kenović, Josip Pejaković, Abdulah Sidran, Boro Kontić, Mustafa Nadarević, Bora Ćosić, Faruk Lončarević, Almir Imširević, Elma Tataragić, Ibrahim Spahić, Ratko Orozović, Gradimir Gojer, Nešo Jovanović, Karpo Godina, Mustafa Kapidžić, Stipe Svetinović, Osman Arslanagić i Senadin Musabegović.

Ovaj dokumentarni film je omaž i uspomena na jednog velikog filmskog zaljubljenika i angažovanog i hrabrog filmskog autora Batu Čengića. Filmovi Bate Čengića se i danas prikazuju u retrospektivama na festivalima širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije