Premijera predstave "Meni je ovako svaki dan" dirnula sarajevsku publiku

Radiosarajevo.ba
Premijera predstave "Meni je ovako svaki dan" dirnula sarajevsku publiku
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Meni je ovako svaki dan

Premijera filma Meni je ovako svaki dan večeras je upriličena u Centru kulture i mladih Općine Centar u Sarajevu. U pitanju je društveno angažirani uradak koji obrađuje temu permanentne samoizolacije marginaliziranih grupa u društvu.

Tri učesnika programa Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima, pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, Hana Sarajlić, Vanna Ćurin i Emir Velić, jedni su od mnogih koji su se koncem 2019. godine suočili s pandemijom koronavirusa.

Usljed preventivnih mjera i koncepta samoizolacije s kojim su se prvi put susreli, počeli su razmišljati o marginaliziranim grupama koji su cijeli život u takvoj situaciji.

"Osobe s fizičkim i/ili mentalnim poteškoćama, poteškoćama u razvoju, LGBTQI populacija i druge ranjive grupe, iz dana u dan suočavaju se sa samoizolacijom koja nije naređena zakonom, nego produkt drušvene stigme i nametnutog socijalnog, infrastrukturalnog i institucionalnog konteksta", ranije je kazao ovaj trojac.

Hana, Vanna i Emir, inspirirani stečenim saznanjima, odlučili su na filmsko platno prenijeti priče tri stvarne osobe koje su u stanju permanentne fizičke, socijalne i/ili mentalne izolacije, a ovaj film je uspio doprijeti do najtananijih emocija svih prisutnih na premijeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije