Premijera drame Triptih, predstava prouzrokovana koronavirusom

J. Ć.
Premijera drame Triptih, predstava prouzrokovana koronavirusom
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Pres konferencija - NPS

Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu u toku su probe i pripreme za novu predstavu "Triptih" (Život je san).

Triptih je predstava koja je nastala u specifičnim okolnostima kao jedna vrsta pozorišnog eksperimenta, a svoju premijeru će imati u petak, 03. jula sceni Narodnog pozorišta Sarajevo s početkom u 19.30 sati.

Troje mladih reditelja imali su zadatak da izrežiraju tri kratke predstave, koje skupa čine cjelinu, a sve poštujući okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa i „Korona zakon“, te smanjeni budžet kao posljedicu istog, riječi su dramaturginje Džejne Hodžić.

Svako od njih bavio se jednim segmentom života – duhovnim, fizičkim i društvenim, te su kroz određene priče obradili teme koje su ih zanimale. 

S probe predstave Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: S probe predstave "Triptih"

"Ova predstava je nastala kao rezultat potrebe umjetnika da radimo, potrebe da živimo...  Nastala je iz inata, a ponajviše iz želje da pozorište postoji i živi. Nastala je kao rezultat improvizacije. Dali smo priliku trima mladim rediteljima da udruže svoje snage i talente. Predstava je prouzrokovana koronavirusom, bavi se koronavirusom. U svakom slučaju oslonili smo se na svoje snage - bez novca, iz svog budžeta. Uprkos svemu, predstava je nastala iz želje za radom. Ne najavljujemo glamuroznu predstavu niti skupu već životnu, nastala iz želje da živimo kao umjetnici", kazao je na današnjoj pres konferenciji direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu Izudin Bajrović.

Pres konferencija - NPS - undefinedFoto: A. K. / Radiosarajevo.ba

Direktor Drame, glumac Slaven Vidak kazao je da je ovo vanredna predstava za vanredne okolnosti.

Pres konferencija - NPS - undefinedFoto: A. K. / Radiosarajevo.ba

"Našli smo se u jednoj situaciji u kojoj moramo imati povjerenja jedni u druge. I uspjeli smo da taj nesretni virus ne donesemo ovdje. Ansambl drame nije niti jednog dana prestao raditi. Duhovno su nas produbljivali u vrijeme izolacije. Kada sam dobila poziv da budem dio ovog eksperimenta, zaista mi je bio izazov da se izrazimo i emotivno reagujemo u okolnostima u kojima živimo. Triptih je timski rad i mislim da smo uspjeli zaokružiti neke poruke u onome u čemu živimo...Uspjeli smo jednu emotivnu reakciju iznijeti na scenu", istaknula je režiserka Sabrina Begović-Ćorić.

"Dovedeni smo u situaciju da gotovo kao na Akademiji ne smijemo prići, zagrliti niti poljubiti partnera. Na sceni smo osakaćeni zbog Korona zakona.

Pitao sam se: Šta da pokažem ljudima kada izađem na scenu?

Ali zakon je doveden i takav kakav je te se snalazimo kako znamo. Ja sam intimno očajan, očajan što smo dovedeni u takvu situaciju. U takvim okolnostima smo napravili predstavu i u takvim okolnostima ćemo izaći na scenu s njom", riječi su prvaka Drame NPS-a Aleksandara Seksana.

S probe predstave Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: S probe predstave "Triptih"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije