Street Arts Festival / Prekrasni murali uljepšali mostarske zgrade i ulice

15. 09. 2020. u 11:34:00 Anadolija

Shares: 0

Uprkos pandemiji koronavirusa, tradicionalni Street Arts Festival i ove godine održava se u Mostaru.

Deveto ljeto zaredom okupila se ekipa eminentnih umjetnika, koji su i ovog puta zajedno s entuzijastima i volonterima napravili novu galeriju na otvorenom. Novi murali ukrasili su zidove objekata u Šantićevoj, Vukovarskoj, Radićevoj i Titovoj ulici, zatim u naseljima Tekija, Bijeli brijeg te na zgradama Tekstilne i Ekonomske škole, Centra "Los Rosales" i Hrvatskog narodnog kazališta.

U sklopu festivala nastavljena je i urbana revitalizacija Partizanovog igrališta u blizini stare jezgre grada, koje bi nakon dugo vremena trebalo postati jedno od glavnih okupljališta za mlade Mostara.

"Okupili smo priznate umjetnike iz zemlje i regiona, napravivši konceptualnu priču koja je iznjedrila kvalitet i oplemenjivanje javnih prostora, i to ne samo oronulih fasada. Festival je na naše zadovoljstvo i ovog puta donio posebnu energiju u grad. Ovo je zaista trebalo Mostaru, potvrđujući da umjetnost oplemenjuje, oživljava i tjera da mislimo o sebi na drugi način", kazala je organizatorica Festivala Marina Đapić.

Murali uljepšali mostarske zgrade i ulice - undefinedFoto: AA

Učestvovalo je 30 umjetnika, koji su naslikali 20 murala na različitim lokacijama u gradu.

"Ni sami još nismo svjesni koliko smo uradili i koliko je kvalitetno i vrijedno pažnje to što je urađeno. Sve ovo doprinosi kompletnoj društvenoj zajednici, afirmirajući istovremeno umjetnike i donoseći nova prijateljstva, a moram spomenuti i veliku podršku sugrađana. Sretna sam, također, što smo animirali mlade sugrađane koji su uzeli učešće u organizaciji, što je još jedan važan detalj ovogodišnjeg Stret Artsa. Važno nam je da dio projekta budu i mladi, koji na taj način grade sebe i daju doprinos razvoju umjetničke scene u gradu u kojem žive", dodala je Đapić.

Koncept i program ovog puta organizirani su u skladu s epidemiološkim mjerama. Festival će zvanično biti zatvoren u subotu, a organizatori nove aktivnosti planiraju već u oktobru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA