Pregršt dječijih radosti: Završen ovogodišnji bugojanski Susret pozorišta lutaka

Radiosarajevo.ba
Pregršt dječijih radosti: Završen ovogodišnji bugojanski Susret pozorišta lutaka
Foto: KSC Bugojno / Bugojno je četiri dana bilo domaćin 23. susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH
Bugojno je od 24. do 28. septembra bilo domaćin 23. susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH.

Sinoć, 28. septembra, u prepunom Kulturno-sportskom centru u Bugojnu je proglašen pobjednik ovogodišnjeg Susreta i tim činom uspješno završen još jedan festival lutkarskog pozorišta. Nagradu je odnijela vrijedna ekipa iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske sa predstavom "Mačak u čizmama“.

Ove godine Susret je dao mogućnost učenicima bugojanskih osnovnih i srednjih škola da se afirmišu u svijetu lutkarska, a svakodnevno su održavane dramske radionice koje je vodio Marko Vukosav, te radionice izrade lutaka pod vodstvom Cvetina Aničića, na kojima su prethodnih godina učestvovali studenti akademija.
Stručni žiri ovogodišnjeg Susreta je u sljedećem sastavu: Cvetin Aničić, Marko Vukosav i Antonio Džolan.

Epitet nabolje glumice i animatorice pripao je Božani Bijelić za ulogu u toj predstavi, a priznanja su dodijeljena i Ivanu Nevjestiću za animaciju i glumu u predstavi „Zmaj i princeze“ iz Lutkarskog kazališta Mostar, Igoru Kasapoviću za muziku u predstavi „Prodani smijeh“ iz Bosanskog narodnog pozorišta i Nedžadu Maksumiću za adaptaciju teksta u predstavi „Punim jedrima“ iz Pozorišta lutaka Mostar.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Todoru Valovu, koji je režirao predstavu „Mačak u čizmama", a najbolju scenografiju su imali Iva Gikova i Ivaylo Nikolov u predstavi „Punim jedrima“.

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski dobitnici su nagrade za najbolju kreaciju lutaka u predstavi „Prodani smijeh“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Po mišljenju Dječijeg žirija, najbolja predstava na 23. susretu pozorišta lutaka BiH bila je „Zmaj i princeze“, koju su izveli članovi Lutkarskog kazališta iz Mostara.

U okviru takmičarskog i revijalnog dijela programa 23. susreta pozorišta lutaka BiH, koji je u Bugojnu trajao od 24. do 28. septembra, odigrano je osam predstava. 

Ceremoniji zatvaranja Susreta prethodio je mjuzikl „Kralj lavova“, u izvođenju članova Kulturno-informativnog centra iz Tomislavgrada. I tako je još jednom održan odlično organiziran "susret lutaka", koje su četiri dana bile na "daskama što život znače" - na radost malih i velikih.

Drage lutke, do iduće godine!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije