Predstavljene nove knjige Zvizdića, Đurića i Vešovića

Radiosarajevo.ba
Predstavljene nove knjige Zvizdića, Đurića i Vešovića
Foto: Radiosarajevo.ba / Marko Vešović
Danas je pjesnikinja i književna kritičarka Adisa Bašić, u okviru književnog festivala Bookstan, predstavila nove knjige autora Mustafe Zvizdića, Nenada Đurića i Marka Vešovića.

Riječ je o knjigama “Praški metro “ Mustafe Zvizdića, '' Oaza pod kišobranom''  Nenada  Đurića i “Njih tri “ Marka Vešovića.

Govoreći o Mustafi  Zvizdiću, koji sam za sebe kaže da je povratnik u  književnost, Bašić je istakla da je ovaj autor nakon duže pauze objavio knjigu koja je prvorazredan  književni događaj na bh. poetskoj sceni.

Zvizdićevu poeziju karakterišu maštovitost  i  humor u tretiranju najozbiljnijih  tema, kao što su ratna trauma, sopstvena smrtnost, prepoznavanje poetičnosti u naizgled ispraznom svakodnevnom životu .

Kad  je riječ o Nenadu Đuriću, Bašić je navela preplitanje njegovog filmskog rada s poezijom.Poezija  Nenada Đurića u  novoobjavljenoj knjizi  je, kako je rečeno,  primjer  stilske i  jezičke   mješavine  različitih pjesama, tako da se kod ovog autora čitalac susreće s usmenom književnošću, slengom, anegdotom pa i vuglarizmima.

Knjiga Marka Vešovića “Njih tri “ u kojoj autor piše o tri najvažnije žene u svom životu; majci Darinki, supruzi Gordani i  kćerci Ivani  javnosti predstavlja nježnog i emotivnog  Vešovića. Čovjeka koji voli.

Ovu knjigu Bašić smatra jedinstvenom za Vešovićev opus .Većinom se u knjizi nalazi poezija, te jedan prozni dio o supruzi, tj. memoarski zapisi o zajedničkom životu.

Ovo je kako  se moglo čuti i od samog Vešovića knjiga koja je nastala iz bola zbog  gubitka supruge Gordane s kojom je proveo 60 godina.

Izdavačova tri naslova je IK Buybook.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije