Predstavljena knjiga fra Mile Babića: Svijet po mjeri čovjeka

0
F. V.
Predstavljena knjiga fra Mile Babića: Svijet po mjeri čovjeka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige 'Tekst i svijet života', koju je napisao fra Mile Babić

U amfiteatru Franjevačke teologije u Sarajevu jučer, u utorak, 18. juna 2024., upriličeno je predstavljanje knjige akademika, fra Mile Babića, uglednog profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu pod naslovom Tekst i svijet života. Filozofija, religija i književnost u komunikativnom horizontu.

O knjizi su, uz autora, govorili: Prof. dr. Marina Katnić Bakaršić, profesorica sa Filozofskog Fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Asim Mujkić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, te fra Vili Radman, profesor i dekan Franjevačke teologije u Sarasim mujajevu na Nedžarićima.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba profesor Mujkić kaže da se knjiga akademika Babića "Tekst i svijet života" sastoji se od niza osvrta na objavljena djela, domaća i strana, iz područja filozofije, teologije i književnosti, koje su autora po različitim osnovima intrigirala tokom proteklih desetljeća.

Predloženo određivanje jednomjesečnog pritvora uhapšenima u akciji kodnog naziva "Omerta"

Predloženo određivanje jednomjesečnog pritvora uhapšenima u akciji kodnog naziva "Omerta"

"Iz jednog u drugi tekst provlači se osnovna ideja, naime, da je svijet bez teksta obični slijed slučajnih događaja, a da je tekst bez svijeta podloga za ideologiju, svakovrsne ekstremizme i radikalizam. Most između teksta i svijeta upravo je logos koji strpljivo uklapa različito u smislenu cjelinu proizvodeći svijet po mjeri čovjeka, humanistički svijet", kazao je profesor Mujkić.

Uistinu, dodao je, ako pogledamo tekstove profesora Babića vidjet ćemo na djelu tu vještinu uklapanja različitih perspektiva unutar jedne šire cjeline.

"Posebno je vrijedno istaći odnos profesora Babića prema djelu profesora Abdulaha Šarčevića kojemu je posvetio najviše prikaza. Na više mjesta pokazuje filozofski doprinos profesora Šarčevića u otvaranju tema, osobito iz područja etike, epistemologije, političke filozofije koje tek danas stječu svoju pravu aktuelnost", naveo je profesor Mujkić.

Program predstavljanja vodio je fra Danimir Pezer, a muzičkim dijelom programa dirigirao je će fra Emanuel Josić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije