Predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Leptir" večeras u Zetskom domu Cetinje

0
Radiosarajevo.ba
Predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Leptir" večeras u Zetskom domu Cetinje
Foto: NPS / Predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Leptir"

U subotu, 7. maja, u 20 sati, ansambl Drame Narodnog pozorišta Sarajevo će pred crnogorskom publikom izvesti dramsku predstavu „Leptir“ u režiji Emira. Z. Kapetanovića, rađanu po tekstu Aleksandra Radunovića.

Predstava će bit izvedena u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" Cetinje.

Gostovanje se realizuje u okviru saradanje ovih dviju teatarskih kuća.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Problem ovih ljudi se desio jer su predugo bili u tišini. Kada su progovorili, progovorili su jezikom kojim se nisu međusobno mogli da razumiju. Danas porodica, kao institucija, doživljava krizu. Porodica je ugrožena i devastirana. Ova predstava će biti upozorenje svima da postanu svjesni šta se može desiti ako podrodica ne komunicira. Ovo je primjer i pokazatelj gdje destrukcija može odvesti porodicu. Ukoliko je na prvom mjestu bilo koja stvar (krijera, novac, rivalstvo…), a ne porodica, već je propast tu”, rekao je reditelj Emir Zumbul Kapetanović.

“Dramski tekst ‘Leptir’ ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju.

Predstava Narodnog pozorišta Sarajevo

Foto: NPS: Predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Leptir"

Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu kamernog tip kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo. Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije”, rekla je dramaturginja Džejna Avdić.

U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije