Predstava "Narodni poslanik" opravdala velika očekivanja publike

Radiosarajevo.ba
Predstava "Narodni poslanik" opravdala velika očekivanja publike
Foto: Almir Razić / Na obostrano zadovoljstvo publike i glumačke ekipe izvedna predstava "Narodni poslanik"
Ispunjena do posljednjeg mjesta bila je sinoć velika dvorana Bosanskog kulturnog centra Sarajevo u kojoj je premijerno izvedena predstava "Narodni poslanik".

Sjajna glumačka postava ne samo da je opravdala velika očekivanja publike nego je, sudeći prema komentarima koji su se mogli čuti, zadala i veliki zadatak pozorišnim umjetnicima. 

Režija Alena Muratovića u publici je okarakterisana kao izvrsna i promišljena, dok o efikasnosti glumaca na sceni najbolje govore ovacije kojima su ispraćeni sa scene. 

Predstava koja  je rađena u koprodukciji Oxygen Productiona i Bosanskog kulturnog centara Sarajevo, i koja je izvedena u okviru festivala Baščaršijske noći izazvala je veliko interesovanje publike, pa se s pravom puna sala očekuje i večeras, kada je na programu prva repriza "Narodnog poslanika". 

Glumačku podjelu čine doajeni bh glumišta, ali i talentovani glumci mlađe generacije: Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Amra Kapidžić, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.

"Narodni poslanik" je prva komedija Branislava Nušića, komediografa, pisca romana, drama i eseja, koju je napisao još kao devetnaestogodišnji student. Ova komedija je podijeljena u tri čina, a radnja se bavi pitanjem osvajanja vlasti odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik.

Karakteriše je međusobno preplitanje situacije i verbalne komike. Likovi su građeni na prototipima, te su stoga sočni, životni, uvjerljivi i kao takvi bliski svakom gledaocu. Teme koje obrađuju, situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje - karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenskim periodima.

Muziku i songove za predstavu potpisuju: Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić i Validna Legitimacija. Za scenografiju je zadužen Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a vizuelni dizajn predstave Ajna Zlatar.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije