Muzika spaja, a slike Milomira Kovačevića Strašnog odzvanjaju radošću

L. K.
Muzika spaja, a slike Milomira Kovačevića Strašnog odzvanjaju radošću

U Udruženju za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono je radna atmosfera, postavljaju se fotografije autora Milomira Kovačevića Strašnog.  Naime, večeras, 3. jula, u 21 sat će biti svečano otvaranje fotografija Oda radosti ovog poznatog bh. autora.

Milomir Kovačević je uvidio fenomen grada Stoca, hercegovačkog grada u kojem je podijeljenost previše očita. Shvatio je to kada je prije skoro deset godina boravio u ovom gradu. Između svega je bila povučena linija i sve je djelovalo depresivno. No, u njegovim očima, nastup jednog orkestra je sve to promijenio.

Orkestar limene muzike iz Stoca je muzička zajednica koja svira za zajednicu koja kao takva, ustvari, u velikoj mjeri ne postoji. Stolac je u ratu razrušen, a od rata jako malo obnovljen.

Sadašnja politička struktura je takva da onemogućava zajednički život.
Orkestar limene muzike iz Stoca je, nekim nevjerovatnim čudom, u razjedinjenom i uništenom gradu obnovio tradiciju zajedničkog sviranja muzike za zajednicu. Tim činom je zajednicu spojio: to je mješavina preživjelih članova nekadašnjeg orkestra i vrlo malo mladih ljudi koji se predratnog perioda i zlatnog doba nekadašnjeg orkestra ni ne sjećaju.

„U tom sivilu i nakon puno priča koje sam čuo ranije, odjednom se pojavio taj orkestar. Super sviraju, svi su odjednom sretni, promijenila se cijela atmosfera. Mene je to dirnulo i rekao sam im da se moram vratiti u Francusku, ali da ću prvi put kada ponovo dođem u Sarajevo, doći u Stolac da napravimo neku finu priču, rekao je Milomir Kovačević Strašni pred otvaranje izložbe "Oda radosti".

Naš cijenjeni fotograf je sakupio cijeli stolački orkestar i napravio seriju fotografija od kojih je nastala postavka koja je 2011. predstavljena u ovom gradiću. Poslije toga, Strašni je otputovao u Pariz gdje je naišao na još jedno iznenađenje.

„Bio sam u galeriji u kojoj najbolji umjetnici Pariza čekaju mjesecima da njihovi radovi budu izloženi. A ova izložba je odmah iduće sedmice bila na spisku za izlaganje“, rekao je Strašni.

U galeriji Zvono vas, od večeras pa do kraja ovog mjeseca, čeka izložba Oda radosti, sa likovima ovih stolačkih muzičara i notama istoimene simfonije Ludwiga Van Beethovena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije