Predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima" premijerno u Banjoj Luci

Radiosarajevo.ba
Predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima" premijerno u Banjoj Luci
U petak 28. marta, od 20 sati će u Narodnom pozorištu Republike Srpske, u Banjoj Luci, biti odigrana predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima".

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, po tekstu nagrađivanog književnika Josipa Mlakića iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.

Nastala prema dramskom prvijencu navedenog autora i u svojoj osnovi je antiratna.

 Govori o besmislu sukoba, kao i postratnim poteškoćama s kojima se građani susreću u Gornjem Vakufu - Uskoplju, a s namjerom da pošalje poruku nužnosti za promjenama na bolje. Nakon Mostara i Zenice, predstava će biti premijerno prikazana i banjalučkoj publici.

Ovo je, inače, druga ikad koprodukcija NP Mostar i HNK Mostar, kojoj se priključilo i BNP iz Zenice. Publika je ranije u pozorištima i kazalištima u BiH mogla pogledati predstavu Ajmo na fuka, koja je ujedno i prva predstava koju su zajedno producirale HNK i NP Mostar.

Premijeru predstave Mrtve ribe plivaju na leđima u Banjoj Luci podržao je USAID-ov projekt PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije