"Knjiga mojih života" - teatarska posveta jednoj generaciji Bosanaca

Vesna Andree Zaimović
"Knjiga mojih života" - teatarska posveta jednoj generaciji Bosanaca
/ Knjiga mojih života; Foto: Kamerni teatar
Sinoć održana, posljednja generalna proba nove predstave u sarajevskom Kamernom teatru doživjela je aplauz kao da je riječ o premijeri.

Knjiga mojih života, predstava nastala na istoimenu zbirku eseja međunarodno najpriznatijeg bh. pisca Aleksanda Hemona, veliki je teatarski poduhvat. 

Dvije mlade djevojke, čiji roditelji pripadaju Hemonovoj generaciji, uspješno su obavile zahtjevan zadatak - tekstualnu formu autobiografskih kolumni i eseja, krajnje oskudnih dijalogom, pretočiti u živahnu teatarsku predstavu koja se gleda u dahu. 

Redateljica Sabrina Begovć i dramaturginja Džejna Avdić napravile su sjajan posao. Zadržale su stil i kvalitet Hemonove rečenice, onog elementa po kojem je ovaj pisac iznimno cijenjen. Dijalozi koji su proistekli iz  literarnog predloška doimaju se autentičnima. Postignut  je optimalan balans između dijaloga i naracije, a dinamika predstave pojačana je smjenjivanjem epizoda, koje odgovaraju podnaslovima iz knjige.

Publiku će oduševiti Boris Ler koji igra autora, te Maja Izetbegović kojoj su povjerene dvije uloge: autorove sestre i kasnije autorove supruge. I preostaloj glumačkoj ekipi povjerene su višestruke uloge stvarnih likova koji su sudionici autorovih "života".

U predstavi igraju: Boris Ler, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirna Jogunčić, Sabit Sejdinović i Merima Ovčina.

Mlada redateljica Begović ovu je predstavu u stilskom pogledu uspješno zaokružila, dobro je uklopila u minimalističku scenografiju s tek pojedinim, ali dobro odabranim i upečatljivim rekvizitima i funkcionalnim i višeznačnim kostimima.

Knjiga mojih života je predstava koju će voljeti i u čijim elementima će se prepoznati različite publike. Doživljavamo je kao posvetu Hemonovoj generaciji koja sebe naziva Bosancima, rođenoj šezdesetih godina, razapetoj između dva stoljeća i nešto više državnih ideologija, najmanje tri života (prije, za vrijeme i nakon rata),  brojnih nametnutih i željenih identiteta, te svih mogućih geografskih širina i dužina.  Hemonov tekst i sjajna postavka ove predstave ovoj su generaciji najbolja posveta. 

Premijera je zakazana za petak 26. maj, a reprize možete pogledati 27. 28. i 29. maja u Kamernom teatru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije