Filmom 'Kordiljeri snova' večeras se otvara 15. Pravo ljudski film festival

0
Radiosarajevo.ba
Filmom 'Kordiljeri snova' večeras se otvara 15. Pravo ljudski film festival
Foto: Pravo Ljudski / Pravo Ljudski Film Festival

Pravo Ljudski Film Festival, i to njegovo 15. izdanje, počinje večeras i trajat će do 20. decembra.

Festival će biti otvoren u 20 sati filmom Kordiljeri snova Patricija Guzmána, koji je bio najbolji dokumentarni film Kanskog festivala.

Ovogodišnji festival odvija se u okolnostima koje su kulturu i umjetnost stavile u težak i neobičan položaj. Međutim, još od marta, odnosno prvog lockdowna, kultura i umjetnost pokazuju svoju nevjerovatnu sposobnost da se prilagode na promjene i upravo u njima pronađu snagu za nove oblike kreativnosti. Festivali se održavaju, makar i online, razgovori teku, iako uglavnom u chat prozorčiću, i svima je savršeno jasno da je umjetnost nešto bez čega bi život možda imao smisao, ali bi bio beskrajno siromašniji.

"Svjesni smo činjenice da povijesni trenutak koji proživljavamo donosi novo osjećanje hitnosti, zbog čega su klasične festivalske kategorije, posvećene različitim filmskim formama ili oblikovane takmičarski, privremeno suspendovane. Umjesto toga, biramo u potpunosti tematski pristup kojim se nedvosmisleno ističe da je društveno angažirani film relevantniji no ikad prije.

Time se 15. PLJFF nastavlja na naš proljetni online program, Naša staništa, koji je postavio pitanje koliko je uopće poželjan povratak na prijašnju 'normalnost' usred sistema koji se pod udarom globalne pandemije raspada.

Ovogodišnji program nije iscrpno istraživanje bilo kojeg društvenog pitanja, niti je njegova namjera da sugeriše kako su pitanja koja pokrivaju sekcije festivala najznačajnija pitanja našeg vremena. Umjesto toga, kroz projekcije nezavisnih filmova različitih tematskih određenja, program 15. izdanja potcrtava mod intersekcionalnosti i međuzavisnosti, ohrabrujući kolektivno preosmišljanje i zajedničko oblikovanje društvenog okoliša", ističu organizatori.

U svom online formatu, 15. PLJFF donosi 51 film u dva programa: Glavna selekcija, te Zumiraj prava festival za mlade, sa deset filmova namijenjenih upravo mladoj publici.

Online će se održati i dvije festivalske diskusije, te razgovori s rediteljima i rediteljicama, koji de biti emitirani uživo putem naših društvenih mreža.

Kompletan program je dostupan na web platformi pravoljudski.org, a možete mu pristupiti klikom na Online projekcije, na samom vrhu stranice.

Ugodno gledanje! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije