Poziv Mostarcima: Dobro došli na svečanost, malo drukčiju...

Radiosarajevo.ba
Poziv Mostarcima: Dobro došli na svečanost, malo drukčiju...
Ako se večeras nađete u Mostaru, ne propustite priliku da se pridružite proslavi dvije obljetnice Narodnog pozorišta Mostar.

Večeras u 20 sati na Velikoj sceni, Narodno pozorište Mostar obilježava 67 godina rada i 65 godina kako je otvorena zgrada ovog pozorišta, prva namjenski građena teatarska zgrada u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata.

Bit će to svečanost kao i svaka druga, ali ipak malo drukčija...

Ulaz je slobodan, a svoj primjerak besplatne ulaznice možete preuzeti na blagajni Pozorišta. Ako vas zanima šta je to drukčije, izađite iz kuće, uzmite svoje karte, smjestite se u mraku partera ili balkona i uživajte u teatarskoj igri i svečanosti.

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru zvanično je osnovana i počela s radom 28. novembra 1949. godine u sali radničkog društva “Abrašević”. Tom prilikom je premijerno izvedena predstava Noć u Globukom slovenskog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića, prvog upravnika Pozorišta.

Svečano otvorenje nove zgrade Pozorišta je bilo 17. novembra 1951. godine premijerom Hasanaginice Alekse Šantića u režiji Svete Milutinovića. Na otvorenju Narodnog pozorišta, upravnik Safet Čišić između ostalog je rekao: “Od danas, kada naše Pozorište stječe svoj dom, mi ćemo se truditi da opravdamo očekivanja i ljubav svojih gledalaca, da Pozorište bude zaista narodno i da se što prije afirmira kao visoka kulturna ustanova”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije