Sarajevska filharmonija poziva najmlađe: Koncert za djecu uz Marija Drmaća

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija poziva najmlađe: Koncert za djecu uz Marija Drmaća
Sarajevska filharmonija otvorila je najmlađima vrata u čarobni svijet muzičke umjetnosti.

Najmlađa publika tako je jučer bila u prilici prisustvovati koncertu klasične muzike koji je zamišljen i izveden samo za njih. Riječ je o Koncert za djecu s novim programskim sadržajem pod nazivom Muzički kutak.

Nakon izuzetno uspješnog izvođenja simfonijske bajke Peća i vuk, te koncerta pod nazivom Simfonija igračaka, sarajevski filharmoničari nastavljaju na zabavan i edukativan način upoznavati najmlađu populaciju s orkestrom i svijetom klasične simfonijske muzike.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije u ulozi naratora i na ovaj put nas vodi djeci omiljeni Mario Drmać i dirigentica Samra Gulamović uz muzičku i glumačku podršku muzičara iz sekcije udaraljki Samira Ismića, Edina Hadžagića i Faruka Jahića.

Na programu su bila izvedena popularna djela poznatih kompozitora klasične muzike Mozarta, Čajkovskog, Straussa, Andersona i Dvoraka koja su djeca imala priliku čuti u svakodnevnom životu kroz reklame ili crtane filmove.

Reprizno izvođenje Koncerta za djecu na programu je u subotu, 18. februara. Ne propustite sa svojim mališanima biti u Narodnom pozorištu Sarajevo i uz orkestar Sarajevske filharmonije otputovati u čarobni svijet klasične muzike.

Pogledajte u nastavku videoprilog s jučerašnjeg druženja mališana i Sarajevske filharmonije

Koncert za djecu održava se u okviru projekta Music up close network koji je podržava program Kreativna Europa.

Ulaznice su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo po cijeni od 5 KM.

Music up close network je višegodišnji projekat evropskih orkestara i internacionalnih organizacija koji treba da poveže mladu publiku sa klasičnom muzikom. Ovaj program predstavlja početak dugoročne evropske mreže kako bi se dobili konkretni odgovori na trenutne izazove u području orkestarske muzike.

U programu učestvuju mnogi svjetski poznati orkestri, a neki on njih su posebno istaknuti u uspostavljanju programa za mladu publiku i kultiviranje novih generacija talentiranih muzičara.

U projekt su uključeni Netherlands Philharmonic Orchestra, Barcelona simfonijski orkestar, Lille nacionalni orkestar, Santa Cecilia simfonijski orkestar, te drugi orkestri u partnerstvu kao što je Sarajevska filharmonija, Crnogorski filharmonijski orkestar, Ljubljana internacionalni orkestra r- akademija Branimir Slokar i Internacionalna fondacija Yehudi Menuhin iz Brisela.

Vodeći partneri u ovom projektu smatraju ovo početkom koji treba da bude prva eksperimentalna faza, gdje se razvijaju nove strategije i metode koje kasnije trebaju da prerastu u dugoročnu evropsku mrežu novih orkestara partnera, koji će to dalje održavati.

Projekt je podržao program Kreativna Europa Europske unije i traje od juna 2016. do decembra 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije