'Potočarske sjene' Velije Hasanbegovića podsjećaju i opominju

Radiosarajevo.ba
'Potočarske sjene' Velije Hasanbegovića podsjećaju i opominju
Velija Hasanbegović / Zbirka 'Potočarske sjene'
"Potočarske sjene", kolekcija fotografija Velije Hasanbegovića, otkriva svu bol kroz koju je prošao narod Podrinja nakon preživljenog genocida.

Riječ je o fotografijama koje su nastale u protekle tri godine, u Srebrenici i Memorijalnom centru u Potočarima. Autor je kroz četrdesetak fotografija prikazao posljedice genocida koji su prije dvadeset godina počinile srpske snage nad Bošnjacima tada zaštićene zone Srebrenica. 

Velija Hasanbegović najbolje zna kako je preživjelima nakon što su izgubili najmilije i prošli kataklizmu.

Ovaj fotograf je, naime,  kao šesnaestogodišnjak zajedno sa bratom i ocem preživio strijeljanje na obali jezera Perućac.

Osamnaest godina poslije, 2010. godine smogao je snage i vratio se na isto mjesto. Nastala je potresna foto priča Drina/Perućac kao svjedočantvo o zločinu i ljudskim naporima da se pronađu žrtve na dnu jezera Perućac i sahrane na dostojanstven, ljudski način.

Velijine fotografske priče uvijek sadržavaju snažna upozorenja o tome da živimo u vremenu u kome je revolucionarno djelo ostati čovjekom. Hasanbegović je radio kao fotograf portala Radiosarajevo.ba, oficijelni fotograf Festivala MESS, a suradnik je i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Izlagao je samostalno i učestvovao u zajedničkim izložbama u BiH i u svijetu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUPUBiH). Živi i radi u Sarajevu gdje trenutno obavlja dužnost urednika fotografije u časopisu STAV. Za njegove fotografije rečeno je da spajaju estetiku i etiku. 

Zbirka Potočarske sjene uskoro će biti izložena u Kaknju, te potom u Konjicu.

Ljubaznošću autora, čitatelji portala Radiosarajevo.ba imaju priliku vidjeti ovu zbirku u našoj fotogaleriji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije