Posljednji pozdrav Zdravku Grebi: 'Smrt fašizmu, profesore...'

V.A.Z.
Posljednji pozdrav Zdravku Grebi: 'Smrt fašizmu, profesore...'
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Komemoracija Profesoru

Odlazak uvaženog profesora Zdravka Grebe, nemjerljiv je gubitak za Bosnu i Hercegovinu.

Potvrđuje to i prepuna sala i okolni hodnici Rektorata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), gdje je održana komemoracija ovom velikanu. Zdravko Grebo preminuo je nakon kratke i teške bolesti u utorak, 29. januara.

Brojni poštovaoci, prijatelji, kolege i bivši studenti i članovi porodice Zdravka Grebe, prisjetili su se njegovih brojnih zasluga i ljudskih vrlina.

Izgubili smo cijenjenog profesora, mislioca, angažovanog evropskog intelektualca, rečeno je na komemoraciji.

Rifat Škrijelj i Jasminka Gradaščević-Sijerčić

Komemoraciju je otvorio Rifat Škrijelj, rektor UNSA, istaknuvši izuzetan akademski doprinos i građanski aktivizam Zdravka Grebe, koji je od 2016. bio profesor emeritus Pravnog fakulteta.

"Žao mi je što će buduće generacije studenata biti uskraćene za znanje, mudrost i iskustvo velikog profesora i aktiviste. Uvjeren sam da će misli i djela koja je ostavio za sobom, ostati vodiljom za njegove bivše studente", rekao je Škrijelj.

"Angažirani intelektualac, cijenjeni profesor, veliki gospodin ali i raja, sve su to bile karakteristike cijenjenog profesora. Ujedinjen u svojim različitostima", tako je kolegica Jasminka Gradaščević Sijerčić  okarakterizirala ovog iznimnog čovjeka. 

"Govorio je kada se drugi nisu čuli, nikada nije izgubio osjećaj za pravično i pravdu", rečeno je.

Boro Kontić i Haris Pašović nadahnutim govorima oprostili su se od Zdravka Grebe uime brojnih prijatelja i prijateljstava koje je brižno održavao tokom cijelog života.

Boro Kontić

"Nedaleko od ove sale, početkom 1970. sam kao student ušao u kabinet tadašnjeg asisenta Zdravka Grebe. Pamtim osmijeh kojim me je dočekao i razbio moju studentsku zbunjenost, i pamtim kako je iza njega je bio poster, na njemu figura majmuna koji drži prst na sljepoočnici , uz samo jednu riječ - THINK", započeo je svoj govor BOro Kontić, poentirajući koliko je misao bila važna u radu i životu Grebe. 

"Ponašao se u duhu one francuske maksime da se ne postaje pisac da bi se napisale neke stvari, već da bi se te stvari napisale na izvjestan način. Ponekad je podsticao diskusiju i otezao s poentom, samo kako bi dobio dogovore kada je vladala licemjerna šutnja. Bio je prvi i jedini u historiji Komunističke partije Jugoslavije koji je dao ostavku na članstvo u Centralnom komitetu, jer ga je bilo stid... U ratu je njegova titula profesor postala vlastita imenica. Tih godina opsade upoznao sam čovjeka blistave inteligencije koji stvari hvata u letu i prepoznaje ih. Već tada je shvatio da stvarnost ne možemo razumjeti bez doze ironije", prisjetio se novinar Boro Kontić, veliki prijatelj Zdravka Grebe. 

Kao jedno od podsjećanja istaknuto je i da je pred kraj rata, 1994. dobio Ruzveltovu nagradu za slobodu od straha. Tada se sreo i s Dalai Lamom. Nakon što se predstavio i rekao da dolazi iz Sarajeva, Dalai Lama mu je rekao - niste se trebali predstavljati, ja vas znam iz vaših bivših žvota. Grebo je poslije govorio da ne može prežaliti što ga nije pitao šta je on sve bio u svojim bivšim životima. 

"Smrću Profesora završava se jedna epoha u historiji Sarajeva. Grebo je bio Mostarac koji je obilježio Sarajevo. Gradove čine ljudi, a on je jedan od rijetkih za kojeg se uvijek pitalo - šta misli Grebo. Opraštamo se od čovjeka velike duše i višestrukih talenata. Svi mi koji smo ga bolje znal, svakim susretom s njim postajali smo bolji, pametniji i plemenitiji", dodao je Kontić.

Haris Pašović

"Odlazi heroj", rekao je na početku govora Grebin prijatelj Haris Pašović. "Još 1968. je s krova tramvaja Vašingtonca držao govor o slobodi govora. Bio je narodni tribun i elitni intelektualac. Ateista koji se grčevito borio za slobodu religije. Cijenili su ga i pristalice i protivnici, jer je bio konzistentan.

Otišao je prijatelj, kamarad, suborac i uzor. Smrt fašizmu, profesore" uputio je Pašović posljednji pozdrav ovom velikanu i antifašisti. 

Na kraju komemorativne sjednice prikazan je kratki film u kojem su sublimirane neke od izjava Zdravka Grebe i njegove fotografije uz muziku grupe Pink Floyd, koja mu je bila jedna od najdražih.

Sahrana Zdravka Grebe obavit će se u 14, 30 sati na gradskom groblju Bare.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije