Pogledajte trailer za Baladu: Film Aide Begić, bh. kandidat za Oskara od sutra u kinima

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte trailer za Baladu: Film Aide Begić, bh. kandidat za Oskara od sutra u kinima
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Aida Begić

Novi film Aide Begić Balada, kandidat Bosne i Hercegovine u kategoriji za najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije, od sutra, 17. novembra, igra u kinima širom Bosne i Hercegovine.

"Ono što uvijek željno očekujemo je da film počne živjeti svoj život. Upravo ovo je taj trenutak – kada film dolazi u kina, trenutak kada svoj rad dijelimo s publikom. Balada je film kakav sam oduvijek željela napraviti. Drugačiji je od mojih prethodnih radova, ima dosta humora, veseo je, nosi sa sobom dosta radosti. Počinje pitanjem šta je sloboda, a završava pitanjem šta je umjetnost. Balada je uvrnuta, savremena verzija Hasanaginice", izjavila je Begić.

Ulaznice za sve projekcije u kinima širom BiH su u prodaji na blagajnama kina ili online, a termini projekcija su na web stranicama kina.

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

Aida Begić za Radiosarajevo.ba: Patrijarhat je napravio žene koje ne znaju kako same sebi da pomognu

Aida Begić za Radiosarajevo.ba: Patrijarhat je napravio žene koje ne znaju kako same sebi da pomognu

Film Balada je nominiran za 4. Nagradu arapske kritike za najbolji evropski film. Prikazan je u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala u Grčkoj, a slijede projekcije na festivalima u Holandiji, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Njemačkoj. Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem 28. Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazan u Takmičarskom programu igranog filma. Na Tuzla Film Festivalu je osvojio nagradu za najbolji film.

Film je rađen potpuno u bh. produkciji. Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Balada je priča o Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

Ekipa filma
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Ekipa filma "Balada"

U filmu igraju: Marija Pikić, Jasna Žalica, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Lana Stanišić, Milan Tocinovski, Amar Čustović, Davor Golubović, Gaia Tanović.

Snimatelj zvuka je Nirvan Imamović, masku i šminku je radila Lamija Hadžihasanović Homarac, kostim Sanja Džeba, scenografiju Emina Kujundžić, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Redžinald Šimek, direktor fotografije je Erol Zubčević.

Film je nastao u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva, a producenti su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije