Koncertom Aljoše Jurinića u četvrtak počinje 24. SVEM

Radiosarajevo.ba
Koncertom Aljoše Jurinića u četvrtak počinje 24. SVEM
Foto: Almin Zrno / Konferencija za medije povodom 24. SVEM-a

Aljoša Jurinić, jedan od trenutno najtraženijih pijanista iz Evrope, finalista takmičenja Chopin i pobjednik takmičenja Schumann, otvorit će ovogodišnje Sarajevske večeri muzike koncertom uz Sarajevsku filharmoniju. 

Bit će to sjajan početak festivala koji nam iz godine u godinu donosi elitne koncerte i dovodi vrhunske muzičare u glavni grad BiH. 

Ovogodišnji, 24. po redu SVEM, odvijat će se u Narodnom pozorištu Sarajevo, Bošnjačkom institutu i Crkvi sv. Josipa na Marijin dvoru.

Jurinić će, uz Sarajevsku filharmoniju i ravnanje Ive Lipanovića, odsvirati Koncert za klavir i orkestar Sergeja Prokofieva. Sarajevska publika koja se sjeća njegovog prošlogodišnjeg uspješnog recitala, s nestrpljenjem očekuja da čuje Jurinića u izvedbi uz orkestar. Ne sumnjamo da će biti izvrsno.   

Osim Aljoše Jurinića, zvijezde ovogodišnjeg festivala  SVEM su i  Petrit Ceku, karizmatični gitarista za čije se koncerte u Zagrebu ulaznice raspordaju danima unaprijed (nastupa 17. maja u Crkvi sv. Josipa), te briljantni violinista  Sergej Krilov  čiji će koncert uz Sarajevsku filharmoniju i ravnanje Semre Gulamović  zatvoriti SVEM 19. maja (dvorana NPS). 

Publika će, takođe, imati jedinstvenu priliku čuti koncert virtuoza na usnoj harmonici, Španca Antonia Serrana koji će uz pratnju Constanze Lechner na klaviru odsvirati atraktivan  program španskih autora (11. maj, Bošnjački institut).

U sklopu SVEM-a nastupit će i Beogradski kamerni hor pod vodstvom Vladimira Markovića, (12. maj u Crkvi sv. Josipa), te slovenski hornista Boštjan Lipovšek sa svojim suradnicima (16. maj, Bošnjački institut). On će, takođe, održati majstorsku radionicu za limene duhače. 

Detaljnije informacije o izvođačima možete pronaći na oficijelnoj stranci SVEM-a , a portal Radiosarajevo.ba će vas podrobnije izvještavato i događajima u narednim danima. 

Ulaznice na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, 033/221-682.  

Svem tradicionalno započeinje koncertom mladih  "U Susret SVEM-u", koji će se održati 9. maja u Bošnjačkom institutu, koncertom violiniste Nikole Pejanovića i violončelistkinje Sare Ćano. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije