Počinje 60. izdanje Sarajevskih dana poezije: Čuvanje pisane riječi u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Počinje 60. izdanje Sarajevskih dana poezije: Čuvanje pisane riječi u BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski dani poezije

Šezdeseto izdanje Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije bit će održano od 22. do 26. juna. Tim povodom u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu održana je konferencija za medije.

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, na preporuku Programskog savjeta Manifestacije, odlučilo je da ovogodišnji programski sadržaji Manifestacije budu održani od 22. do 26. juna, iz razloga da bi se se sljedeći Sarajevski dani poezije vratili u svoje prirodno, majsko vrijeme, kad su u nekim prošlim vremenima bili i tradicionalno održavani.

Šezdeseto izdanje Sarajevskih dana poezije uvjetovano je nepovoljnim epidemiološkim okolnostima, pa će najveći broj i ovogodišnjih programskih sadržaja, kao i prethodne, godine, biti održani online, putem internetskih platformi.

Od programskih sadržaja mogla bi se posebno istaknuti tradicija razgovora pjesnika o poeziji i pjesničkom stvaralaštvu kroz formu “kratkih rezova”, u čemu sudjeluju neki od najprominentnijih bosanskohercegovačkih i regionalnih pjesnika, zatim književnokritičke opservacije o najnovijim pjesničkim knjigama u BiH, razgovor o prisustvu poezije na domaćim i inozemnim internetskim književnim portalima, topografsko pozicioniranje poezije i pjesnika kroz projekt “Poetsko mapiranje”, gdje je mjesto mlađe bosanskohercegovačke poezije u savremenom pjesništvu, i drugo.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije je započela svoje postojanje 1962. godine. Učešće i uključivanje autora, ne samo iz BiH i susjednih zemalja nego i iz zemalja širom svijeta je dokaz međunarodnog značaja ovog višednevnog događaja. U sklopu Sarajevskih dana poezije, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine svake godine dodjeljuje nagradu pod nazivom “Bosanski stećak”.

Cilj ove manifestacije je očuvanje i unaprjeđenje književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije