Počeo je MESS! Pogledajte kako je bilo na svečanom otvorenju u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Počeo je MESS! Pogledajte kako je bilo na svečanom otvorenju u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sa svečanog otvaranja MESS-a

Izvedbom predstave Caligula ukrajinskog Nacionalnog akademskog dramskog teatra, večeras je u Sarajevu počeo 63. Internacionalni teatarski festival MESS.

U periodu od 30. septembra do 8. oktobra, na pozornicama Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevskog ratnog teatra, Kamernog teatra 55 i Pozorišta mladih Sarajevo bit će izvedeno 12 predstava iz cijelog svijeta.

Ovogodišnje izdanje festivala stavlja akcenat na aktuelna društvena dešavanja, kritički govori o svim negativnim posljedicama za društvo i jasno artikuliše svoj stav da umjetnost uvijek mora biti glas razuma u svijetu u kojem živimo. 

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

"MESS će i ove godine reflektirati vrijeme u kojem živimo. Općenito, 21. vijek je vrijeme nesigurnosti koje je direktan rezultat onoga kroz šta prolazimo ovdje, ali i u cijelom svijetu. Živimo u vremenu karakterističnom po sukobima, ratovima, društvenim i prirodnim katastrofama koji imaju velike posljedice ne samo na materijalno nasljeđe svijeta, već i na naš duhovni svijet narušavajući i naš psihološki mir", objasnio je Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS.

Festival je otvorila predstava Caligula (Nacionalni akademski dramski teatar "Ivan Franko" Ukrajina), a publika će moći gledati i predstave Alice u krevetu (Sarajevski ratni teatar BiH), Chotto Desh (Akram Khan Company Ujedinjeno Kraljevstvo), Djeca (Narodno pozorište u Beogradu Srbija), Projekat Handke (Qendra Multimedia Kosovo), Ivanov (Narodno pozorište Sarajevo BiH), Noć sa Aleksom (Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru BiH), Othello (OKT/Vilnius City Theatre Litvanija), Pod oba sunca (Kraljevsko pozorište "Zetski dom" Crna Gora), T4. Ofelijin vrt (David Stöhr & ansambl Njemačka), Totovi (Sarajevski ratni teatar BiH), Wakatt (Faso Danse Théâtre Burkina Faso).

Sa svečanog otvaranja MESS-a
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: U pozorištu i Christian Schmidt sa suprugom

Profesorica Marina Katnić Bakaršić iz BiH, producentkinja Jana Baskau iz Njemačke i spisateljica Ana Stojanoski iz Sjeverne Makedonije članice su žirija takmičarskog programa festivala koje će odlučivati ko će biti dobitnici "Zlatnih lovorovih vijenaca" za ovu godinu.

Realizatori Festivala MESS podsjećaju da je u Sarajevu pod opsadom realizirano 57 teatarskih premijera, više od 2.000 različitih teatarskih izvedbi i hiljade drugih umjetničkih programa. Kulturni otpor, kako je opisivano djelovanje bosanskohercegovačkih umjetnica i umjetnika, njihovo iskustvo te činjenica da je u takvim uvjetima osnovan i Sarajevski ratni teatar, fenomen je evropske kulture.

Ulaznice za 63. Festival MESS su u prodaji putem sistema kupikartu.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije