Novo izdanje knjige „Koferaši – olujni pjev“ Edina Krehića: Roman inspiriran istinom

0
F. V.
Novo izdanje knjige „Koferaši – olujni pjev“ Edina Krehića: Roman inspiriran istinom
Foto: Privatni album / Edin Krehić

U izdanju Video Arhiva Sarajevo (Biblioteka „Hamdija Kreševljaković), iz štampe je izašlo drugo izdanje „Koferaši - olujni pjev“ autora Edina Krehića, novinara i savremenog bosanskog pisca iz Sarajeva. Naslovnicu novog izdanja romana autora nagrađivanog za romane, drame i pripovijetke potpisuje Sanja Kulenović.

Sarajevo spaja tri sudbine

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Krehić govori da je roman "Koferaši – olujni pjev" inspirisan istinom.

„Priča prati tri vrsna muzičara u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Kubi, bivšoj Jugoslaviji… Glavni likovi su operska pjevačica, dirigent i trubač, čije će se sudbine na kraju spojiti u Sarajevu. Kako sam tokom opsade Sarajeva znao da ću, ako preživim, napisati i objaviti ratni roman (tako je nastao moj prvijenac 'Čuvaj se'), tako sam znao kada sam upoznao suprugu Ademu (Pljevljak-Krehić, solisticu Sarajevske opere i profesoricu na Muzičkoj akademiji), da ću jednom napisati roman o tom fascinantnom svijetu opere i muzike uopšte“, govori Krehić.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Jedna osoba poginula

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Jedna osoba poginula

Podsjeća kako je opera je najkompleksnija umjetnost, koja okuplja sve ostale: muziku, književnost, ples, dramu, likovnu umjetnost; onda dirigenta, režisera, tehniku...

„Ne postoji niti jedan segment koji nije uključen pa u jednom momentu na sceni i oko nje – kada zbrojite sve, zna biti više od 200 ljudi... A sve to da bi, kada se otvori zavjesa, nama koji kupimo kartu bio priređen spektakl.

Edin Krehić: Novo izdanje knjige
Foto: Privatni album: Edin Krehić: Novo izdanje knjige "Koferaši – olujni pjev"

Bio sam fasciniran blistavom muzikom, a posebno glasom - mani najljepšim muzičkim instrumentom koji može izazvati u slušaocu različitu lepezu emocija. Onda sam počeo spoznavati kako je dug i naporan put da bi jednom stali na scenu, ako dosegnete taj nivo. To je ogromno ulaganje u sebe, školovanje, neprekidni rad I odricanje, da bi mogli iznijeti, primjerice, solističku ulogu od dva-tri sata u prosjeku“, napominje naš sagovornik.

Četverogodišnje istraživanje

Na ovom romanu sam istraživao i učio pune četiri godine.

„Pripreme sam počeo odmah nakon objave prvog izdanja romana 'Znaš li Nunu Montiljo?'. Tako da kada smo imali promocije 'Nune', već sam istraživao za ‘Koferaše – olujni pjev.’ Uglavnom, radio sam svakodnevni intervju sa suprugom, koja je sada redovna profesorica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu; pa sam pročitao knjigu po kojoj se uči na odsjeku solo pjevanja 'Umjetnost solo pjevanja' čuvene profesorice Brune Špiler (nedavno je promovisano novo izdanje u Sarajevu). Potom sam dobio druge knjige. U jednom momentu je krenula korona, supruga je držala online predavanja, a ja sam, kao student, sjedio i hvatao bilješke“, prisjeća se Krehić.

No, bio je to samo za lik solo pjevačice koju htio obraditi u romanu, a postojala su još dva glavna lika - dirigent i trubač - koje će, na kraju, sve zajedno sastaviti u novom djelu.

„Onda sam zamolio profesora trube, prijatelja Sašu Arsića, i napravio s njim iscrpan intervju. Pa sam dobio literaturu o dirigovanju od maestre Samre Gulamović iz Sarajevske filharmonije, pa onda naredni intervju sa profesoricom klavira Majom Ačkar. Onda mi je inženjer i pjevač Sutko Selimović pričao o svom druženju sa Mladenom Pozajićem, po kojem je nazvana Niža muzička škola u Sarajevu, naravno, knjiga nije o njemu lično, ali samo da osjetim taj život. Uporedo sam konsultovao historičare, pisce, prijatelje…I prvi put osjetio da je važno napisati zahvalu u romanu.  I kada sam sve to prikupio, sjeo sam pisati i završio za nepuna dva mjeseca, u kojima sam uživao, uz istovremeno slušanje muzike koja se spominje u priči“, kazao je Krehić za Radiosarajevo.ba.

Promoviran roman Edina Krehića "Nisam te se nagledao"

Promoviran roman Edina Krehića "Nisam te se nagledao"

Sa zadnje korice

Kofer, smeđ i ofucan, čekao je spreman na sudbinu i prisilni put kojem se ne nazire kraj. Unutra je bila sva njihova imovina. Note.
***
Ardi Kastl, čuveni zagrebački dirigent čija porodica potječe iz Graca, na sceni dočekuje Drugi svjetski rat. Nastupa pod fašističkom vlašću, zbog čega mu pobjedničke uniforme odmah po oslobađanju grada oduzimaju građanska prava i šalju od republike do republike, grada do grada, škole do škole, da svira i uči nove generacije jugoslovenskih muzičara. Njegov pogled je uperen u operu i spreman je učiniti sve da još jednom stane pred orkestar i doživi ovacije. Je li to ikada više moguće?
***
Donita Nera Verona je potomak nigerijskog roba pristiglog vijekovima ranije u Ulcinj. Njen glas kao u vila koje su svojom pjesmom znale omađijati mornare, otkriva znamenita profesorica Vera Blum i vodi je na studije solo-pjevanja u Beograd. Tu za nju počinje novi svijet, a njen talenat i ustrajnost joj obećavaju glasovitu karijeru. Pobjeđuje na takmičenjima mladih operskih pjevača u svijetu. Ali, u matičnom pozorištu je posve drugačije, pred njom su nevjerovatne prepreke. Treba li joj to? Želi li ostati tu? Je li vrijedno?
***
Osebujni njemački trubač Peter Fischer, kojeg svi zovu Trompeter, zarobljen je u bosanskoj Krajini 1945. godine sa cijelom muzičkom četom Vehrmachta. Partizanska vlast je bila mudra: zatočenici dobivaju zadatak nastupati pred publikom i pomoći formiranje orkestra. Iako svjestan dobre sreće i blage kazne, Trompeter sanja povratak u rodnu kuću na jezeru Tegernsee. Ubrzo će se suočiti sa nečim šokantnijim od rata.
***
Tri vrsna muzičara će nas povesti na uzbudljivo putovanje sve do Kube, Njemačke, Italije, Austrije... Ali će ih sudbine spojiti u Sarajevu, u završetku kao u operskim libretima.

O piscu

Edin Krehić je savremeni bh. pisac, nagrađivan za romane, drame i pripovijetke.

Rođen je 14. jula 1973. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, gdje je diplomirao na Fakultetu političkih nauka. Objavio je još romane romane: ‘Znaš li Nunu Montiljo?’ (2019.); ‘Nisam te se nagledao’ (2017.); ‘Jednog dana doći ću, oče’ (2014.); ‘Čuvaj se’ (2004) godine. Knjige su doživjele više izdanja.

Saradnik je na scenariju igrane serije ‘Tender’, prva i druga sezona (2022/2023.) godine, te treća i četvrta sezona (2023/2024.)

Po njegovom tekstu komponovano je novo muzičko djelo, simfonijska poema 'Fatima', u izvedbi Sarajevska filharmonije. Praizvedba je upriličena 2020. godine u Sarajevu. Njegov scenaristički prvijenac, kratki igrani film „Ludwig von Sarajevo“, dobio je treću nagradu na međunarodnom Film festivalu za ljudska prava „Human district“ u Beogradu 2017. godine.

Dobitnik je „Plakete Ajvatovice“ za roman ‘Jednog dana doći ću, oče’, 2014. godine. Za pripovijetku „Skinut ću ti zvijezde u kašiku“ osvojio je drugu nagradu 2010. na kulturno-književnoj manifestaciji „Susreti Zija Dizdarević“ u BiH. Pripovijetka je objavljena u knjizi „Godišnjak 26“. Druga nagrada za radio dramu „Breaking News“ uručena mu je  2009. godine na BH radiju 1.

Napisao je radio-dramu „Skinut ću ti zvijezde u kašiku“, snimljenu u produkciji SARTR-a i BH Radija 1. Javno slušanje upriličeno je u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu 2015. godine. Krehićev prvijenac „Čuvaj se“ preveden je na arapski jezik i objavljen u Dubaiju 2013. godine.

Objavio je veliki broj komentara, reportaža i blogova. Osim sa Balkana, kao novinar izvještavao je iz SAD-a, Kuvajta, Katara, Egipta, Njemačke, Austrije, Francuske, Švicarske... Živi u Sarajevu i član je P.E.N. Centra BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije