Po tekstovima Semezdina Mehmedinovića: Premijera predstave "Stotinu malih smrti" u petak u SARTR-u

1
Radiosarajevo.ba
Po tekstovima Semezdina Mehmedinovića: Premijera predstave "Stotinu malih smrti" u petak u SARTR-u
Foto: Velija Hasanbegović / Sead Pandur, Stotinu malih smrti

U petak 15. decembra 2023. na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, u 20 sati,  biće premijerno izvedena predstava Stotinu malih smrti nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić,  a u režiji Jovane Tomić.

U predstavi Stotinu malih smrti uloge ostvaruju: Sead Pandur, Amila Terzimehić i Kemal Rizvanović.

Autorica muzike i performer u predstavi je Nikolina Vujić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović. Autor fotografija je Velija Hasanbegović.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

"Predstava Stotinu malih smrti nastaje na osnovu adaptacije proznih djela Semezdina Mehmedinovića – Memed, crvena bandana i pahuljica, Ovo vrijeme sada, Autoportret s torbom, Sarajevo Blues. Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature,  tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na tijelo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tijela, ali i propitivanje cjelokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti. One su simboličke, metaforičke ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni dio života.

Tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvodimo publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke tako i mentalne i emotivne. U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, down the memory lane, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja", istakle su Jovana Tomić i Olga Dimitrijević.

Bullying Collection ponovo na sceni SARTR-a: Predstava koja progovara o problemu vršnjačkog nasilja

Bullying Collection ponovo na sceni SARTR-a: Predstava koja progovara o problemu vršnjačkog nasilja

"Me’med, crvena bandana i pahuljica je moja najbitnija knjiga u smislu da je najbitnija iskustva životna sabrala u sebe i na neki način pogled na cijeli život donijela u jednom novom svjetlu. Mislim da je ovo ozbiljna knjiga u smislu da sam uspio naći ključ da o najbitnijim, najličnijim stvarima progovorim na dopustiv način. To što je iznimno lično dovedem do univerzalnoga. Roman je priča o ljubavi. Ta tema ljubavi je jedna od onih tema koja prolazi kroz sve što sam napisao", rekao je povodom rada na predstavi pisac Semezdin Mehmedinović.

Reprize predstave Stotinu malih smrti zakazane su za 16. i 17. decembar, saopćeno je iz Sarajevskog ratnog teatra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije