Plodna umjetnička sezona za Alisu Teletović koja ne poznaje granice

Radiosarajevo.ba
Plodna umjetnička sezona za Alisu Teletović koja ne poznaje granice
Saopćenje / Alisa Teletović izlaže u Zagrebu
Bosanskohercegovačka slikarica Alisa Teletović, svoje radove je u protekla tri mjeseca predstavila na čak tri izložbe izvan zemlje.

Nakon uspješnih samostalnih izložbi u Trogiru i Zagrebu, slike Alise Teletović oduševile su prisutne na manifestaciji Dani Bosne i Hercegovine koja se od 27. do 30. septembra održala u Beču.

Bh. slikarica / "Sve moje duše u potrazi za sobom": Izložba Alise Teletović u Zagrebu  
Izložba / Alisa Teletović, slikarica čiji likovi traže ljubav 
Poljupci brda / Bh. umjetnica Alisa Teletović otvara samostalnu izložbu u Trogiru

Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Austriji, a u organizacije bh. kulturne platforme BHKP, udruženja ÖBH - Forum žena “Mimoze” i udruženja “Business Women of Bosnia and Hercegovina” (BWBH), manifestacija je privukla veliki broj posjetitelja.

Osim razvijanja poslovne suradnje i kooperacije između dviju zemalja, jedan od ciljeva ove manifestacije je i promocija kulturne baštine BiH. 

„Neizmjerno sam ponosna što mi se ukazala čast da svojim slikama predstavim sebe i dio kulture Bosne i Hercegovine, i to u gradu koji je pun spomenika, historije i znamenitosti, gradu kulture i umjetnika. S obzirom da su moje slike iskaz mojih emocija i misli, meni je važna i emotivna interakcija sa publikom. Na izložbi u Beču ta je interkacija bila više nego prisutna”, izjavila je nakon izložbe Alise Teletović. 

Njenim slikarskim ciklusima Poljupci brda koji je u augustu predstavljen u Trogiru, te Sve moje duše u potrazi za sobom kojeg je zagrebačka publika vidjela u septembru, ovom izložbom se pridružila i kolekcija U potrazi za ljubavlju, rađena u kombiniranoj tehnici. 

Motivi Alise Teletović, njeni emotivni ženski likovi koji tragaju za nadom, boljim svijetom, svojim mjestom u svijetu, na ovaj način krenuli na put bez granica. 

Dinamična biografija ove umjetnice obilježena odrastanjem u Hercegovini, izbjeglištvom, studijama i osnivanjem porodice u Australiji, povratkom u BiH i osnivanjem vlastitog ateljea u Sarajevu.

Diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima osamnaest samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, a njeno umjetničko djelovanje možete pratiti na društvnim mrežama, te na zavničnoj web stranici: http://www.alisateletovicartist.com  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije