Pitanje vijećnice: Gdje su novogradski umjetnici na 'Novogradskim danima'?

Fena
Pitanje vijećnice: Gdje su novogradski umjetnici na 'Novogradskim danima'?
/ Naša stranka
Amela Topuz, vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo uputila je prijedloge izmjena za Nacrt programa 20. tradicionalne manifestacije Novogradski dani 2016.

Ove prijedloge – kojim je vijećnica Topuz zagovarala da se u program Novogradskih dana uključi više umjetnika sa područja ove općine – nisu prihvatile općinske službe.

"Kako to da se u Novogradske dane uključuju komercijalni koncerti drugih organizatora, i to iz drugih zemalja, koji se samo formalno vode pod ovom manifestacijom? Mi smo, na primjer, predložili da se za aktivnosti koncerta zabavne muzike na manifestaciju pozove Dunja Fazlić, mlada i muzički obrazovana umjetnica", kazala je Topuz.

Dodala je da su za predstave predložili uključivanje Sarajevskog ratnog teatra, za večernje filmske projekcije radove Kenana Musića, koji iza sebe ima već dva snimljena filma.

"Riječ je o ljudima koji su uključeni u rad lokalne zajednice i to je bit ovog festival", istaknula je Amela Topuz.

Dodala je kako nekad misli da općinske vlasti zaboravljaju kulturni otpor građana, "djela i ideja koje su izašle iz naših kuća i haustora pod opsadom".

"Naša novogradska naselja su opstala duhom u toku opsade, ne smijemo dozvoliti da taj kontekst ove kulturne manifestacije bude zaboravljen zbog privatnih interesa ili obične lijenosti odgovornih u općinskoj administraciji za realizaciju ovih aktivnosti", zaključila je Amela Topuz, vijećnica Naše stranke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije