Pijanist Simon Trpčeski i Sarajevska filharmonija otvorili 29. Sarajevske večeri muzike

0
Radiosarajevo.ba
Pijanist Simon Trpčeski i Sarajevska filharmonija otvorili 29. Sarajevske večeri muzike
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / 29. Sarajevske večeri muzike - Narodno pozorište

U dvorani Narodnog pozorišta, večeras je upriličeno svečano otvaranje festivala 29. Sarajevske večeri muzike.

Sarajevske večeri muzike u svom 29. izdanju, otvorila je Sarajevska filharmonija sa cijenjenim pijanistom Simonom Trpčeskim.

Njegova prefinjena izražajnost i virtuoznost, prema mišljenju kritičara, lansirali su ga u svjetski vrh pijanizma. 

Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju

Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju

Sarajevska publika imala je priliku čuti njegovu izvedbu Rapsodije na temu Paganinija (Capriccio sa 24 varijacije) op. 43, za klavir i orkestar, čiji je autor Sergei Rachmaninov. obilježavajući tako 150 godina od rođenja kompozitora.

Osim Rachmaninova, Sarajevska filharmonija izvela je i čuvenu Beethovenovu petu simfoniju. U skladu s opredjeljenjem da se na svakom koncertu izvede jedno djelo domaćeg autora, za ovaj put odabrana je simfonijska kompoziija "Kao da drvo raste" internacionalno afirmiranog bh. suvremenog bosansko-hercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića.

Pijanist Simon Trpčeski i Sarajevska filharmonija u subotu otvaraju 29. Sarajevske večeri muzike

Pijanist Simon Trpčeski i Sarajevska filharmonija u subotu otvaraju 29. Sarajevske večeri muzike

U sklopu festivala održat će se i tri visoko kvalitetna koncerta za kamerne sastave, sva tri u dvorani Cvjetko Rihtman. U ponedjeljak 15. maja nastupit će violistica Etleva Karadža i pijanistica Sonja Radojković. U srijedu 15. maja slušat ćemo sarajevski gudački kvartet SA Sinfonietta u sastavu Tamara Arsovski – violina, Alma Dizdar – violina, Aida Deljkić – viola i Belma Alić – violončelo.

Zanimljivo gostovanje vrhunskih umjentika na oboi i gitari planirano je za petak 19. maj na koncertu "Muzika svijeta". Internacionalno poznati RomAn Duo čine oboistica Sanje Romić i gitarista Zoran Anić, a oni će kroz zanimljiv program upriličiti muzičko putovanje u Španiju, Brazil i Kubu.

Koncert zatvaranja će biti održan u čast 100 godina Sarajevske filharmonije, a nastupit će jedan od najvećih klarinetista današnjice – Andreas Ottensamer, koji već godinama ne napušta sami vrh liste svjetskih klarinetista. On će, kao senzacija ovogodišnjeg festivala, nastupiti u Narodnom pozorištu Sarajevo uz Sarajevsku filharmoniju kojom će ravnati rezidentna dirigentica SVEM-a Samra Gulamović. Na repertoaru će biti jedno od najljepših djela za klarinet – Sonata za klarinet i orkestar Johannesa Brahmsa u orkestraciji Luciana Beria.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope: Svečani koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope: Svečani koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici

"S velikim nestrpljenjem i iščekivanjem ovogodišnjeg izdanja 29. Sarajevskih večeri muzike želimo našoj publici ponuditi isključivo najbolje muzičke sadržaje, kao znak zahvalnosti što nas vjerno prati posljednjih gotovo 30 godina, te svake godine s nama proživljava momente u kojima Sarajevo postaje centrom muzičkog, umjetničkog i kulturnog zbivanja", istaknuo je Ninoslav Verber,. umjetnički direktor Sarajevskih večeri muzike.

Ulaznice se mogu kuiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije