Večeras je luda noć - dođite na Vilsonovo šetalište!

Radiosarajevo.ba
Večeras je luda noć - dođite na Vilsonovo šetalište!
Radiosarajevo.ba / Noć istraživača
Večeras je luda noć! Petak večer koje možete provesti na sasvim poseban način!

Večeras možete otkriti nepoznato i opustiti se uz brojne sadržaje u najveselijoj noći u kojoj slavimo nauku i istraživački rad na zabavan način!

U šest gradova Bosne i Hercegovine stiže Evropska noć istraživača, u kojoj može učestvovati cijela porodica! Pridružite se u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu i Travniku!

Manifestaciju u Sarajevu će otvoriti Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, s drugim zvaničnicima. Ove godine u Sarajevu sadržaji su još bogatiji! Prvi put pridružuje se Zemaljski muzej BiH, čije je stručno osoblje pripremilo sedam različitih i veoma zanimljivih radionica i prezentacija, koje ćete moći posjetiti samo u Noći istraživača! Ponosni na Zemaljski!

U Banjoj Luci su mnoge kulturne institucije prvi put ove godine širom otvorile vrata za građane u Evropskoj noći istraživača! Uz brojne radionice, interaktivne eksperimente, prezentacije i druge sadržaje dobar provod u Banjoj Luci je osiguran!
Građani Goražda i Travnika će danas prvi put imati prilike učestvovati u Noći istraživača i tako postati dio naučno-istraživačke vojske, koja je prošle godine brojala više od milion građana širom Evrope!

Svi građani su pozvani da učestvuju u smotri nauke i inovacija!

Prijave i registracije nisu potrebne, a svi sadržaji su besplatni. Samo ponesite osmijeh i dobro raspoloženje!

Iz godine u godinu rastemo i osvajamo nova znanja, otkrivamo nove izume i širimo se, kako u Evropi, tako i u Bosni i Hercegovini! Pripremili smo pregršt zanimljivih, edukativnih i nadasve zabavnih aktivnosti, za sve uzraste od 7 do 77 godina, a bit će ponešto čak i za one mlađe, pa i starije!

Preko 40 prijavljenih projekata za takmičenje srednjih škola u svim gradovima, isto toliko naučno-istraživačkih institucija i firmi na sajmu nauke i tehnologije, te brojni radovi prijavljeni na konkurse za najbolju priču i crtež, pokazatelji su interesa za manifestaciju, koji iz godine u godinu raste. Osim sajma nauke, i takmičenja, posjetitelji u šest gradova bit će u mogućnosti učestvovati u različitim interaktivnim eksperimentima i naučnim igrama, izložbama, kvizovima, projekcijama, radionicama, te naučnoj zabavi, koju svake godine priredimo za oproštaj!

Evropska noć istraživača će se održati večeras u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu, u Banjoj Luci na Trgu Petra Kočića, u Mostaru na Španskom trgu i još nekoliko lokacija, u Bijeljini na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića, u biznis centru u Goraždu i u Travniku na Sveučilištu/Univerzitetu Vitez.

Održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država.

Od 2014. godine Noć istraživača je postala Evropska noć istraživača pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije