Pet romana u konkurenciji za nagradu "Meša Selimović"

Anadolija
Pet romana u konkurenciji za nagradu "Meša Selimović"
Žiri je objavio naslove romana koji su u konkurenciji za nagradu "Meša Selimović", koja se dodjeljuje u okviru 16. međunarodnih književnih susreta Cum Grano Salis, koji će se od 1. do 3. septembra održati u Tuzli.

Mile Stojić, predsjednik žirija, izjavio je da je izabrano pet romana objavljenih 2015. godine na jezičkom govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

˝To su romani: Anđeo atentata, autora Svetislava Basare, Gdje si ti ovih godina, Hadžema Hajdarevića, Područje bez signala, Roberta Perišića, Doba mjedi, Slobodana Šnajdera i Islednik, Dragana Velikića. Ove je godine velika konkurencija i veliki broj pisaca ima romane po visokim književnim standardima. Tu su imena vrhunske produkcije iz regije, ali i mnogi drugi koji nisu ušli u ovaj izbor mogu biti konkurenti˝, izjavio je Stojić na konferenciji za medije.

Prema Stojićevim riječima, romani se ne mogu svrstati pod isti nazivnik ni iz kritičkih, niti iz esejističkih i tematskih razloga.

"Nema tematskih poveznica, ali sva djela imaju dozu melanholije i tuge zbog stvarnosti u kojoj pisci pišu i žive", smatra Stojić.

Organizatori su najavili da će nagrada Meša Selimović biti dodijeljena prilikom zatvaranja književnih susreta, 3. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije