Godišnjica pogibije heroja Ramiza Salčina

Radiosarajevo.ba
Godišnjica pogibije heroja Ramiza Salčina
/ Foto: Press služba Kantona Sarajevo
Brdo Mojmilo je tokom opsade Sarajeva bilo jedno od strateški važnih položaja za odbranu Sarajeva. Ramiz Salčin odigrao je važnu ulogu u sprečavanju zauzimanja Mojmila. Danas njegovo ime nosi sportska dvorana u ovom naselju.

Povodom obilježavanja 24. godišnjice pogibije komandanata Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad Ramiza Salčina ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je danas cvijeće na njegov mezar na Kovačima te učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odao počast za sve ono što je učinio za odbranu grada Sarajeva.

“Kao komandant štaba TO Ramiz je bio prisutan na svim ratištima na području Novog Grada, od bitke na Žuči, Mojmila, Dobrinje, pa sve do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo. I danas se s ponosom sjećamo rahmetli Ramiza Salčina, naših branitelja, znanih i neznanih junaka koji su dali živote za državu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je ovom prilikom ministar Fišo te istaknuo kako ih nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, općina Gacko.

Poginuo je 22. augusta 1992. u Saraj-Polju od snajperskog hica iz pravca Nedžarića. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a dobitnik je i ordena "Zlatni grb s mačevima".

Osim sportske dvorane, njegovo ime nose ulica i trg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije