Performansom "Hadžera" njeguje se sjećanje na žrtve ratnog vihora

Radiosarajevo.ba
Performansom "Hadžera" njeguje se sjećanje na žrtve ratnog vihora
A. K. / Radiosarajevo.ba / Hadžera

Očuvanje i njegovanje kulture sjećanja na brojne žrtve ratnih stradanja predstavlja našu ljudsku i civilizacijsku obavezu.

Produkcija JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo je upravo iz ovog razloga još 17. jula pretpremijerno predstavila multimedijalni performans Hadžera, koji je posvećen žrtvama ratova u BiH i genocida u Srebrenici, a noćas je ovaj performans i premijerno izveden pred sarajevskom publikom.

Performans Hadžera je spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja bošnjačkog naroda u ratovima koji su zadesili naše prostore. Sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme stradanja bošnjačkog naroda iz cijele Bosne i Hercegovine.

Hadžera je potresna i emotivna priča o dva srebrenička cvijeta iz različitih vremenskih okvira, ispričana tihom patnjom i drhtavim glasovima nečijih nesuđenih, od zločinačke ruke zaustavljenih, supruga, majki, dobrih sestara itd.

Priča je ovo o prekinutim nadanjima, snovima, zaustavljenim koracima.
Dvije čiste duše se susreću negdje gdje boli nema i gdje je smrt olakšanje, pripovijedajući svoje patnje i stradanja svakome ko želi da ih sluša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije