Pašovićevo 'Otkrivanje žene' dolazi u najaktualnijem mogućem trenutku

V.A.Z.
Pašovićevo 'Otkrivanje žene' dolazi u najaktualnijem mogućem trenutku
0 / Haris Pašović/Arhiva
Da li smo svjedoci početka procesa de-emancipacije žene? Na šta nam ukazuje pobjeda Donalda Trumpa, koji je u predizbornoj trci izrekao toliko ideja protiv ravnopravnosti žena?

Čini se da predstava Otkrivanje žene, novi projekt Harisa Pašovića čiju ćemo praizvedbu vidjeti u petak 11. novembra, dolazi u najaktuelnijem mogućem trenutku. 

"Tema žene, onako kako ju je prikazao Pašović u ovoj predstavi, do sada nije predstavljena u našoj zemlji. Možete primijetiti da su kroz historiju kulture u BiH brojne žene dale svoj kvalitetni doprinos, ali se o njima malo zna, zanemarene su. Redatelj je prikazao kontekst koji je tome doprinio. Vjerujem da će ono što ćemo prikazati ovakvom predstavom imati veliki utjecaj na naše društvo", rekla je Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu, na konferenciji za medije uoči premijere nove predstave. 

Splet okolnosti htio je da se presica desi na prvo jutro nakon američkih izbora na kojima je pobijedio Donald Trump, čija je mizoginija deklarirana tokom predizborne kampanje.

"Nikada se nije desilo da neka predstava postane urgentnija kao ova. Na čelo svjetske sile došao je muškarac koji predstavlja nazadak po pitanju budućnost žene u svijetu. Ne smijemo da pokleknemo pod tom jednom novom agresijom prema ženama. Samo po sebi je razumljivo da umjetnici koji su svjesni, odgovorni i hrabri u jednom vremenu koje nije ni blizu potrebnog nivoa ravnopravnosti žena i muškaraca, govore o tome. Naša predstava se neće svima svidjeti, ali mi smo željeli otvoriti neka važna pitanja", rekao je Haris Pašović.

On je predstavio čitavu plejadu mladih teatarskih umjetnika koji sudjeluju u produkciji Otkrivanja žene - od sjajnih glumačkih ansambala Narodnog pozorišta i East West Centra, dugogodišnjih suradnika poput kompozitora Danijela Žontara i Dine Šukala, kostimografkinja Irme Saje i Venje Ciraj i scenografkinje Lade Maglajlić, pa do mladih teatarskih profesionalaca: dramaturginje Džejne Avdić i asistenata reditelja Elme Islamović i Irfana Avdića.

Glumački ekipu čine: Mediha Musliović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Sanela Pepeljak, Dražen Pavlović, Merima Lepić-Redžepović, Amar Ćustović, Minka Muftić, Irena Mulamuhić, Slaven Vidak, Ejla Bavčić-Tarakčija, Katarina Kikić i Berna Balić.

Premijera predstave najavljena je za 11. novembar u 19.20 u Narodnom pozorištu u Sarajevu. U prodaji je ostao još ograničen broj ulaznica.

Naredna igranja zakazana su za 24. novembar, te 1. i 23. decembar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije