Palmira: Predstava o drevnom gradu koji je danas ruina

Radiosarajevo.ba
Palmira: Predstava o drevnom gradu koji je danas ruina
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Protagonisti predstave Palmira na 58. Festivalu MESS
Predstava Palmira govori o drevnom gradu - spomeniku Semitske civilizacije, koji je danas pretvoren u ruinu.

Palmira, koja se nalazi na teritoriji Sirije, donedavno je bio jedan od najbolje sačivanih drevnih gradova na svijetu, turistička destinacija i kulturno-historijski spomenik. Tako je bilo sve do 2015, kada je ISIS preuzeo kontrolu nad gradom, porušio historijske hrmove, opljačkao grobnice, a u antičkom amfiteatru počeo vršiti egzekucije. 

Palmira je naziv predstave koju u sklopu Festivala MESS izvode autori Bertrand Lesca i Nasi Voustas.  Uoči predstave, ova dvojica britanskih umjetnika susreli su se s novinarima. 

"Imali smo snažnu reakciju kada smo vidjeli fotografije rušenja Palmire, a zapitali smo se "zašto baš ovo". Ta početna reakcija inicirala je rad na predstavi kojom pokušavamo dobiti neke odgovore, rekao je Voustas.  . 

Bertrand Lesca kaže da je način rada na predstavi karakterističan: razvija se odnos izmeduu dvojice protagonista, ali istovremeno i odnos između izvođača i publike.

"Svaki od nas dvojice predstavlja svoju stranu priče i očekujemo da publika stane na stranu jednog od nas. Zašto? Zato što smo svjedoci da se danas činjenice prezentiraju na takav način, da se od javnosti uvijek očekuje da stane na nečiju stranu", rekao je Lesca.

 Predstava Palmira je stigla na MESS zahvaljujući podršci British Council. Tim povodom Larisa Halilović naglasila je da je važno što ova organizacija predatavlja kulturu Velike Britanije koja nije mainstream, te tako promovira dijalog i kritičko mišljenje.

"Imali smo sreću da je Selma Spahić bila na festivalu u Birminghamu gdje je predstravu prvi put vidjela, a to je bio okidač za ovo gostovanje. Nakokn toga, predstava je izabrana i za Edinburgh Fringe Showcase, te je ovo jedinstvena prilika i za sarajevsku publiku da vidi ovu neobičnu teatarsku tvorevinu.

Predstava će se igrati u dva termina: srijeda 3. oktobar u 22,00, te u četvrtak 4. oktobar u 18,00 u SARTR-u

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije