Otvorena kulturna manifestacija Slovo Gorčina

Radiosarajevo.ba
Otvorena kulturna manifestacija Slovo Gorčina
Svečanim otvaranjem, te recitalom poezije Darka Cvijetića, ovogodišnjeg gosta pjesnika, u Stocu je sinoć počela trodnevna kulturna manifestacija Slovo Gorčina, koja slavi velikog bh. pjesnika Maka Dizdara.

O Maku, kulturi u BiH, te novim književnim djelima, publici će do nedjelje govoriti Mile Stojić, Adnan Žetica, Almin Kaplan, Elvedin Nezirović, Gorčin Dizdar, a bit će upriličene i izložbe fotografija i koncerti.

Prva večer protekla je u znaku Amile Kahrović-Posavljak i Gorana Milakovića, ovogodišnjih dobitnika književne nagrade Mak Dizdar, koja se tradicionalno dodjeljuje mladim autorima koji nisu objavljivali. Kahrović-Posavljak prvu je nagradu dobila za rukopis "Koščice".

Žiri u sastavu: prof, dr Alija Pirić, te književnici Mile Stojić i Miro Petrović jednoglasno su odlučili da je to najkvalitetniji rukopis.

Drugu nagradu žiri je dodijelio Goranu Milakoviću iz Županje, Hrvatska.

Ovu prestižnu nagradu dobili su skoro svi pjesnici srednje generacije na području bivše Jugoslavije, a neki od njih su: Mile Stojić, Miljenko Jergović, Admiral Mahić, Zilhad Ključanin, Goran Simić, Munib Delalić, itd.

Slovo Gorčina ove godine se održava od 12. do 14. augusta  u Stocu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije