Galerija SŠPU: Otvorena izložba strip crteža koje potpisuje Majo Pavlović

0
Radiosarajevo.ba
Galerija SŠPU: Otvorena izložba strip crteža koje potpisuje Majo Pavlović
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izložba strip crteža

S početkom školske godine, oživio je izložbeni život u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. 

U ovom galerijskom prostoru danas je otvorena izložba stripa čiji je autor Majo Pavlović, nakadašnji učenik ove škole, a danas pokretač Škole stripa CKM, te nastavnik likovne kulture. 

Na izložbi je predstavljeno nekoliko desetaka strip crteža koji prikazuju presjek karijere autora Maje Pavlovića. 

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Izložba će biti otvorena do 26. septembra, a posjetiti je možete svakim radnim danom od 10,00 do 14,00 u galerijskom prostoru Srednje umjeteničke škole u Gimnazijskoj ulici u Sarajevu.

Izložba strip crteža
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izložba strip crteža

Majo Pavlović je sarajevski strip autor, vizualni umjetnik i nastavnik Likovne kulture u Osnovnoj školi ''Čengić Vila 1''. Objavio je četiri kolekcije kratkih horor stripova kao i četiri grafičke novele, zajedno sa svojim prijateljem Amirom Hadžićem. Od 2015. piše i crta za prestižnu bosanskohercegovačku strip-reviju 'Bosona'. 2006. godine pokrenuo je i vodio školu stripa u Centru za mlade na Gorici, sve do 2012., a trenutno vodi novu Školu stripa CKM koja okuplja mlade zaljubljenike u ''devetu umjetnost''.  

Organizirao je preko deset izložbi stripa u Sarajevu a učestvovao je i na prestižnim festivalima devete umjetnosti ”MaFest 1” – ”MaFest 12”, koji su se održavali u Makarskoj, Hrvatska. Njegove originalne table stripa bile su izložene na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama, od Sarajeva preko Beograda do Luzerna. Neka od njegovih djela su: ''Mračne Sobe'', ''DeadFace'', ''Teatar Noći'', ''Priča o Duhu'', ''Cirkus Sjena'' i ''Na Rubu Bezdana''. Radio je na strip-adaptacijama kratkih priča čuvenog britanskog autora Klajva Barkera, 'Down, Satan!' i 'Unrequited'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije