Izložba "Nematerijalno kulturno nasljeđe u svjetlu Unescove Konvencije"

Radiosarajevo.ba
Izložba "Nematerijalno kulturno nasljeđe u svjetlu Unescove Konvencije"
Foto: Radiosarajevo.ba / Izložba "Nematerijalno kulturno naslijeđe u svjetlu Unescove Konvencije"

Ambasada Republike Slovenije, u saradnji sa Slovenskim etnografskim muzejom  i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Europske godine kulturnog nasljeđa, u galeriji odjeljenja za prirodne nauke svečano je večeras otvarila putujuću izložbu plakata »Nematerijalno kulturno nasljeđe u svjetlu Unescove Konvencije«,  autorica dr. Nene Židov i mag. Anje Jerin

Izložbu su prigodnim govorom otvorili ambasadorica Republike Slovenije u Sarajevu Zorica Bukinac i direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

Izložba je posvećena nematerijalnom nasljeđu koje je zaštićeno UN-ovom Konvencijom iz 2003. godine, a koju je Republika Slovenija ratifikovala 2008. godine.

Najprije otvorena u Sloveniji, izložba će se pojaviti i u Moskvi, Prištini, Podgorici, Münchenu, Washingtonu, Teheranu.

Posljetitelji će u Sarajevu imati priliku razgledati bogatu postavku koju čine 24 plakata.

Primjerci poput Škofjeloške pasije i  Obilasci kurenta su upisani na UNESCO-vu reprezentativnu listu kulturnog nasljeđa. Škofjeloška pasija, najstariji očuvani dramski tekst slovenskog jezika iz 1721., prema ocu Romualdu Marušiću, koncipiran je kao pokornička procesija te se izvodi u vrijeme Uskrsa.

Izložba, koja je ujedno i vid saradnje, između Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu i Slovenskog etnografskog muzeja u Ljubljani, značajna je zbog posvećenosti očuvanju kulturnog nasljeđa te ukazivanja na važnost i odgovornost institucija u pogledu očuvanja i razumijevanja prošlosti zbog stvaranja bolje budućnosti.

Ulaz na izložbu je slobodan i otvoren za javnost do 30. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije