Otvorena izložba "Heinrich Boll: Život i djelo" o velikom borcu za ljudska prava

Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba "Heinrich Boll: Život i djelo" o velikom borcu za ljudska prava
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, otvorena je izložba "Heinrich Boll: Život i djelo", povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja ovog njemačkog pisca i 45 godišnjice nakon što mu je uručena Nobelova nagrada za književnost.

Izložbu je otvorila Marion Kraske, direktorica Fondacije Heinrich Böll, Ured za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju.

"Heinrich Boll na današnji dan, prije 45 godina dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Zato nam je jako drago što njegov lik i djelo možemo predstaviti bosanskohercegovačkoj publici. Zadovoljstvo mi je otvoriti ovu izložbu večeras“, kazala je Kraske.

Istaknula je da nakon smrti Heinricha Bolla 1985. godine, Njemačka nije imala više niti jednog javnog intelektualca sličnog njemu.

"Böll se suprotstavljao političkoj ljevici, ali i desnici, katoličkoj crkvi podjednako kao i medijima“, pojasnila je Kraske.

Jedna od njegovih najpoznatijih rečenica je "Umiješati se je jedina mogućnost da se ostane realističan“.

Direktorica Fondacije Heinrinc Böll istakla je da se ljudi u cijelom svijetu, a naročito u Bosni i Hercegovini, moraju umješati kako bi bili ljudi.

“Upravo za to, zalaže se Fondacija. Danas je Međunarodni dan ljudskih prava, divan dan da odamo priznanje Heinrichu Bollu“, zaključila je Marion Kraske.

Izložba na 40 plakata prikazuje izbor biografskih i autobiografskih bilješki Heinricha Bölla i u Historijskom muzeju ćete je moći posjetiti do 22. 12. od 9 do 19 sati.

Organizirala ju je Fondacija Heinrich Böll, u saradnji sa Njemačkom službom za akademsku razmjenu (DAAD) i Historijskim muzejom BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije