Otvorena izložba "Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva"

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba "Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Otvorena izložba "Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva"

U okviru Osme internacionalne konferencije Sarajevo i svijet večeras je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena izložba "Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva". 

Svoje radove predstavili su Amer Hadžić, Denis Haračić, Matei Osenk i Salem Pezić. Izložbu je priredio Admir Mujkić, akademski grafičar.

Na otvorenju je prisustvovao veliki broj posjetilaca, među njima i Božo Vrećo, poznati bosanskohercegovački interpretator sevdalinki 

BHRT od 8. maja privremeno uskraćuje pružanje usluga RTV FBiH: Evo šta je razlog

BHRT od 8. maja privremeno uskraćuje pružanje usluga RTV FBiH: Evo šta je razlog

Izložba će biti otvorena do 23. maja. 

Na stranici Umjetničke galerije BiH objavljene su crtice o autorima. 

„Sugestivnost izravnog kao i latentno odsutnog pogleda u portretima Denisa Haračića sugerira osobinu odnosno vrlinu autora da pored toga što izrazito dobro umije gledati, u istoj percepciji sa sličnim kvalitetom umije i slušati. Ti portreti koje on poznaje nastoje govoriti, ispričati priču kojom ih je autor uveo u prostor lista, dajući im egzistenciju i trasu gdje mogu graditi novu realnost. Iako je spektar duboke štampe područje gdje se izvrsno snalazi, sklon eksperimentu, i bez nepotrebnog robovanja purizmu grafičkog procesa, odlazi u područje monotipije i miješanih tehnika u kojem gradi svijet svoje posebnosti", ističe Mujkić.

Pritajena mistika mahale sa svojom surealnom arhitekturom prema vani, s doksatima starih bosanskih kuća koji skoro u dijagonali prolaze kroz grafičke listove Amera Hadžića, povremeno djeluje i prijeteće ali istovremeno sugerira da se unutra odvija život u punom smislu te riječi. Ono što se naslućuje iza je rođenje, djetinjstvo, radovanja i žalosti, odnosno sva punoća i sadržajnost jednog mikrosvijeta koji egzistira iza zida kao vanjskog štita a unutrašnjeg ognjišta, mišljenja je Mujkić.

Akademski grafičar ističe i kako male grafičke forme, koje možemo nazvati 'Grafike po Mateiu', imaju svoju poetiku organizacije prostora s pasažima koji su ponekad idilični a ponekad surovi i zvuče kao manifest koji vodi nastanku svijeta koji je samo njegov.“

Fotograf portala Radiosarajevo.ba posjetio je izložbu, kako je večeras bilo pogledajte u našoj galeriji slika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije