Otvoren Austrijski institut: Mnogo više od "škole njemačkog jezika"

V.A.Z.
Otvoren Austrijski institut: Mnogo više od "škole njemačkog jezika"
Fena / Otvaranje Austrijskog instituta u Sarajevu
Most između dvije zemlje, obavezna stanica za sve one koji imaju namjeru studirati ili raditi u Austriji ili traže posao u zemljama njemačkog govornog područja.

Novootvoreni austrijski institut u Sarajevu ponudit će i različite vrste kurseva njemačkog jezika, uključujući i brzi kurs, takozvani "sprint", namijenjen osobama koje ga, zbog poslovnih obaveza, moraju brzo savladati. 

U Austrijskom institutu svi zainteresirani moći će pohađati radionice poslovne kulture u zemljama njemačkog govornog područja, što je posebno važno za poslovne ljude koji žele ostvariti dobru međunarodnu suradnju. 

Austrijski institut otvoren je u ulici La Benevolencija u Sarajevu, u zgradi Privredne komore (najjednostavnije ćete do njega doći ako prođete kroz pasaž preko puta ulaza u garažu BBI centra). 

Ovu instituciju sinoć je otvorio ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer, koji je istaknuo da je ovo završni projekt u okviru "Godine kulture BiH - Austrija 2016.", dodajući da će on biti dokaz bliskosti dvije države.

Prilikom otvaranja emitirana je i video poruka austrijskog ministra inozemnih poslova Sebastiana Kurza. 

Austrijski institut Sarajevo, jedan je od devet u cijeloj Evropi - od 1997 austrijsko Ministarstvo za vanjske poslove otvaralo je ogranke u Beogradu, Budimpešti, Bratislavi, Brnu, Rimu, Varšavi, Krakovu i Vroclavu. 

Prilikom otvaranja instituta, u Sarajevu je boravila izaslanica austrijskog Ministarstva za vanjske poslove za kulturu, ambasadorica dr. Teresa Indjein. Ona je ocijenila da je 2016. godina bila uspješna godina kulturne razmjene te da su svi živjeli moto "Upoznajmo se bolje".

Podsjetila je da su tokom godine potpisana dva važna sporazuma, i to o naučno-tehničkoj saradnji i o saradnji na polju kulture koji je popraćen koncertom Sarajevske filharmonije u Beču te je dodala da su jezički mostovi dobra investicija koji svijetu daju novu dimenziju i stvaraju dublje razumijevanje.

Generalna direktorica Mreže Austrijskih instituta s glavnim sjedištem u Beču Katharina Körner i direktorica Austrijskog instituta Sarajevo Maida Bećarević naglasile su da će i ovaj institut biti u funkciji građana BiH koji žele učiti njemački jezik bilo da žele raditi ili studirati na njemačkom govornom području. Oko 200 saradnika u devet instituta osnovanih u sedam država podučava preko 11.000 polaznika svih generacija u nastavi njemačkog jezika.

U Institutu je večeras upriličeno i otvaranje izložbe Domovina velikih kćeri, koja se temelji na biografiji značajnih Austrijanki tokom posljednjih 200 godina, žena koje su svojim talentom, snagom volje i borbenim duhom obilježile i obogatile svoju zemlju.

"Tema žena je svjetska tema, a možda i nada, ideal slobode ili utopija da oboje muško i žensko imaju jednaku vrijednost da i žene i muškarci mogu iskoristiti svoje vrijednosti, a da društvo to dopušta i uvažava. To su prilično velike riječi iza njih stoji više od 100 godina truda za ravnopravnost žena, borbe i poniženja, ali i teških sudbina", istaknula je ambasadorica Indjein. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije