Osnovana Fondacija "Nedžad Ibrišimović"

2
Fena
Osnovana Fondacija "Nedžad Ibrišimović"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / U BKC-u predstavljena Fondacija Nedžad Ibrišimović

Porodica Nedžada Ibrišimovića, nasljednici autorskih prava, i Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod zajednički su osnovali Fondaciju Nedžad Ibrišimović, a osnovni cilj je da radi na afirmaciji i zaštiti njegovih djela te prezentiranju njegovog ukupnog umjetničkog stvaralaštva u i izvan Bosne i Hercegovine.

Oro Ibrišimović, sin Nedžada Ibrišimovića istaknuo je da će kroz Fondaciju prezentirati i njegov skulptorski (skulptura sa sjenom), likovni, pozorišni rad.

"Očekuje nas mnogo posla, potrebna nam je pomoć svih stručnih ljudi. ‘Preporod’ nam je to omogućio kao značajna kulturna institucija u BiH", kazao je.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Po riječima predsjednika BZK Preporod Sanjina Kodrića, Nedžad Ibrišimović obilježio je bošnjačku i bh. književnost od kraja šezdesetih godina dvadesetog stoljeća pa sve do smrti, prije deset godina. Za njegova djela kaže da ih karakterizira izrazita inovativnost, šokantnost.

"Zapravo, bavio se najčešće u svom djelu onim što je povjesna sudbina Bosne. To je odlika njegovih velikih romana, od romana ‘Ugursuz’ do romana ‘Vječnik’", naglasio je. Zajedničkom odlukom, Fondacija će biti jedna od organizacijskih jedinica BZK ‘Preporod’.

Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića upriličeno je u Bošnjačkom institutu gdje je izložena i njegova skulptura ‘Derviš’. Današnji događaj upriličen je u povodu deset godina od smrti i 81. godine od rođenja Nedžada Ibrišimovića.

BZK Preporod uručio je, na današnjem događaju, priznanje Boguslavu Zielinskom s Univerziteta Adam Mitzewich iz Poznana (Poljska), za poseban doprinos afirmacije bosnistike u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije