Opera "Zmaj od Bosne" pred publikom u Skoplju

Radiosarajevo.ba
Opera "Zmaj od Bosne" pred publikom u Skoplju
FOTO: Mišo Prodanović / Detalj iz predstave "Zmaj od Bosne"
Prvi put u istoriji Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, u jednoj umjetničkoj sezoni, bosanskohercegovački solisti i Hor Opere učestvuju na dva međunarodna operna festivala, sa domaćim opernim djelom.

Opera kompozitora Asima Horozića „Zmaj od Bosne“ za koju je libreto napisao Nijaz Alispahić, a režiju uradio Ozren Prohić, bit će predstavljena u okviru festivala „Majske operne večeri“ večeras u Skoplju.

„Pored velikih operskih djela Pučinija, Verdija i drugih, sigurni smo da će naši solisti Ivan Šarić, Leonardo Šarić, Katarina Kikić, Adema Pljeljvak – Krehić, Amir Saračević, Dajana Šegvić, Siniša Markanović, Kenan Hasić, Josip Katavić, Dragan Pavlović, Marko Kalajanović, Ileš Bečei i Deniza Đipa uz ansambl Hora NPS, te prvaka Drame NPS Izudina Bajrovića i pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Nada Matošević Orešković, jedinstveno i posebno predstaviti operu „Zmaj od Bosne“ i Horozićev autentični muzički rukopis.“ – navodi se u saopćenju NPS-a.

Iz Skoplja se jutros na svome Facebook profilu oglasila i direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Mageta Hašimbegović.

  • - Večeras je veliki državni događaj i prvi nastup Opere Narodnog pozorišta sa 130 učesnika na internacionalnom festivalu Majske večeri!!! Naše domaće operno djelo „Zmaj od Bosne“ uz jedinstvenu muziku i interpretaciju sjajnog ansambla Opere Narodnog pozorišta uz pratnju Sarajevske filharmonije večeras nastupa na sceni MOB!! Poželite nam sreću!! Večeras je srce BiH sa Makedonijom!! – napisala je Margeta-Hašimbegović.


Predstava „Zmaj od Bosne“ prikazuje kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i vjerodostojan je kulturni reprezent kojim će se naša zemlja dostojanstveno predstaviti.

Odlazak bh. umjetnika u Makedoniju podržali su Ministarstvo kulture i sporta, ministar Mirvad Kurić, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, gradonačelnik Abdulah Skaka i Grad Sarajevo, kompanija Centrotrans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije